Колко пъти седмично да мием косата си?

0
Прекомерното миене изсушава и омазнява скалпа
Прекомерното миене изсушава и омазнява скалпа Снимка: Shutterstock

Колко пъти в седмицата да миете косата си? 

Няма да чуете две еднакви препоръки било от фризьори, било от дерматолози. А трябва да знаете дали не прекалявате.

Всъщност е много лесно да се прецени. Но преди да уточните бройката, трябва да сте наясно защо изобщо се мие косата, пише 24zdrave.bg.

През деня тя е изложена на всякакви замърсители във въздуха. Има смог от колите, когато пресичате улицата. Ако някой пуши до вас, облак тютюнев дим минава през косата ви. В нея има прах, носен от вятъра. Ако сте на плажа, има и пясък.

Косата се замърсява, но вие не отмивате само мръсотията. Освобождавате се и от мазнините, отделени от мастните жлези в скалпа ви. Тези мазнини, наречени себум, образуват предпазен слой, така че слънцето, прахът и замърсителите да не увреждат космите. Но хората произвеждат различно количество себум. Ако е много, косата изглежда мръсна и мазна и тогава вземате душ.

При всяко миене обаче космите се увреждат. Тялото реагира, като произвежда повече кожна мазнина и косата става още по-мазна и мръсна. Прекомерното миене изсушава и омазнява скалпа и се създава порочен кръг.

Така че колко пъти седмично? Броят зависи от 3 важни фактора:

1. Прическа - колко време и колко усилия влагате в оформянето на прическата си. Колкото повече химикали използвате за изправяне, къдрене, боядисване или измивате на косата, толкова по-отслабена е тя. Нужен ви е слой от кожна мазнина, за да я предпазва. Затова трябва да я миете по-рядко, отколкото бихте я мили без използване на химически продукти.

2. Тип кожа - Колко кожни мазнини произвежда скалпът ви? Някои хора имат много мазна кожа и трябва да мият косата си по-често, за да намалят мастите в нея (но не до степен да пресушат кожата). Ако кожата на главата ви е нормална (не твърде суха и не твърде мазна), мийте косата си не повече от два пъти седмично. При хора със суха кожа - веднъж или два пъти седмично.

3. Текстура - от нея зависи колко бързо се омазнява косата. Къдравата и твърдата коса забавят разпространението на субума. Това ще рече, че хората с къдрави или твърди коси нямат проблем с прекаленото омазняване. Те могат да се мият с шампоан само веднъж седмично и това е предостатъчно. За хора с права коса и тънки косми шампоанът може да влиза в действие два или три пъти в седмицата. Себумът навлиза през космите по-бързо, когато косата е права или тънка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари