Колко може да трае вътрешна проверка на ГЕРБ за корупция

0
Свободна Европа разкри връзки между семейството на кмета и фирмата, която редовно получава големи суми от общинския бюджет
Свободна Европа разкри връзки между семейството на кмета и фирмата, която редовно получава големи суми от общинския бюджет Снимка: Фейсбук

Повече от три месеца Етичната комисия на ГЕРБ "проучва внимателно", без каквото и да било заключение, кмета на град Раковски Павел Гуджеров и отношенията му с местната фирма "Сахара – 02". Повод за това е разследване на Свободна Европа, което разкри връзки между семейството на кмета и фирмата, която редовно получава големи суми от общинския бюджет

Свободна Европа отправи официално питане до ГЕРБ за резултата от проверката. Не е ясно докога ще трае проучването, нито дали за него има краен срок. Ясно е само, че след като "работата по темата" приключи, етичната комисия ще запознае ръководството на управляващата партия с резултата.

И докато ГЕРБ продължава да "проучва" Гуджеров и съмненията за конфликт на интереси, кметът на Раковски се похвали, че е получил награда от Националното сдружение на общините.

"Сахара - 02", кметът и тротоарите

Както показа разследване на Свободна Европа, в последните години в управляваната от Павел Гуджеров община Раковски сила набира безизвестна местна фирма, "Сахара – 02" ЕООД. Тя е спечелила две обществени поръчки за общо 432 750 лв. без ДДС. И двата проекта са били свързани с ремонт и изграждане на тротоари и полагане на бордюри в града.

Дружеството е предпочетено пред строителни фирми с повече опит, и то при положение, че част от параметрите, които предлага, не са конкурентни.

При внимателна проверка се оказва, че между Гуджеров и "Сахара-02" могат да бъдат открити редица връзки. Освен обществения ресурс, който усвоява "Сахара – 02", тя е платила реклама на кмета в сп. "Мениджър".

Наред с това дружеството е посочено в секцията "Контакти" на местния информационен сайт R-news, а при позвъняване на посочения телефон отговаря съпругата на кмета, Анелия Гуджерова.

"Сахара – 02" е регистрирана през месец февруари 2011 година, само седмици след като Павел Гуджеров публикува снимки в социалните мрежи на новия си домашен любимец – кучето Сахара. Едноличен собственик на фирмата е мъж на име Велислав Райков. На фона на бизнеса си за стотици хиляди левове, той се оказа редови служител в местно златарско ателие.

В връзките между "Сахара – 02" и Гуджеров се намесва и служителка на ГЕРБ Раковски – Мартина Пенишева. Освен че работи към управляваща партия, тя е била кандидат за общински съветник, а също така е била посочена и като лице за контакт на "Сахара – 02" по една от обществените поръчки, възложени от общината. Освен това Пенишева отговаря за рекламата в местния сайт R-news, а информацията за това беше дадена по телефона от съпругата на кмета.

Седмица след публикуването на разследването от ГЕРБ обявиха пред Свободна Европа, че Етичната комисия на партията ще "проучи внимателно" случая. По данни на партията проверката трябва да е започнала в началото на месец юли, а премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов лично е запознат с нея.

Три месеца по-късно

В средата на октомври проверката по този случай не е приключила. На ГЕРБ им отне повече от 24 часа, за да съобщят за хода на вътрешното им "разследване". "Все още се работи", гласеше партийният отговор.

По неофициална информация от партията проверка изобщо няма, а кметът Гуджеров не е давал никакви обяснения по случая. За да проверим потърсихме Гуджеров лично. След като чу кой го търси, той дори не дочака въпрос, а директно затвори телефона. На следващи позвънявания не отговори.

Отново неофициално от партията казват, че "или ще се протака, докато се забрави, или ще има формално заключение, но едва ли преди изборите някой би си вкарал автогол".

"А и не забравяйте, че там (в Етичната комисия – б.а.) има личен момент с Гуджеров", допълниха партийци.

Етичната комисия на ГЕРБ беше създадена преди година и половина по време на конференция на партията, след сътресенията които понесоха управляващите от "Апартаментгейт".

Тогава пред членовете на ГЕРБ премиерът обяви, че създава "помощен орган към Изпълнителната комисия (висшето партийно ръководство – б.а.)". Аргументът за създаването не етичната комисия, изтъкнат от Борисов, беше "да не се самозабравим". Звеното трябва да следи както за партийната дисциплина, така и да проучва случаи на корупция, търговия с влияние и злоупотреба с власт.

Негови членове са бившите вътрешен и заместник-вътрешен министър Валентин Радев и Красимир Циповкакто и бившата министърка на екологията Ивелина Василева.

Василева беше част от втория кабинет на Бойко Борисов и оглавяваше екоминистерството в периода от ноември 2014 до януари 2017 г. Между 2014 и 2015 година неин заместник пък беше именно настоящият кмет на Раковски Павел Гуджеров. Той напусна зам.-министерсткото място след като на местния вот през 2015 година беше избран за първия си мандат като кмет на община Раковски.

И една награда

Междувременно в началото на седмицата Община Раковски се оказа наградена от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). За отличието в социалната мрежа Фейсбук се похвали Павел Гуджеров.

"Община Раковски вече е източник на добри практики в национален мащаб", пише кметът.

Националното сдружение на общините в момента се председателства от кмета на Велико Търново - Даниел Панов (ГЕРБ). А на връчването на наградите присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) и голяма част от министрите на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари