Колко години трябва да е навършил кандидатът за президент на САЩ

0
САЩ са първата държава в света, която поставя начело на изпълнителната власт в държава от републикански тип президент
САЩ са първата държава в света, която поставя начело на изпълнителната власт в държава от републикански тип президент

Президентът трябва да бъде гражданин на САЩ, роден в страната, да е навършил 35 години и да е живял в САЩ не по-малко от 14 години

Президентът на Съединените американски щати е държавен глава на страната. Съгласно Конституцията той е глава на Федералното правителство и Главнокомандващ на Въоръжените сили на САЩ съобщава Е-здраве и култура.

САЩ са първата държава в света, която поставя начело на изпълнителната власт в държава от републикански тип президент. В наши дни този тип на държавно устройство е широко разпространен.

Конституцията на САЩ (чл.2, ал.1) третира условията на които трябва да отговаря кандидатът за Президент.

Съгласно Конституцията срокът на президентския мандат е определен на 4 години. Двадесет и втората поправка на Конституцията (влиза в сила през 1951 г. и е приложена за първи път по отношение на президента Дуайт Айзенхауер) ограничава президентската власт до два 4-годишни мандата или максимум до десет години, ако е необходимо да се довърши предходен 2-годишен президентски мандат. Само петима президенти – Дуайт Айзенхауер, Роналд Рейгън, Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама – са били президенти по два пълни и поредни мандата, президентът Гроувър Кливланд е единственият президент, заемал поста в два непоследователни мандата. Президентът Ричард Никсън е избран за втори мандат, но подава оставка преди да довърши втория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари