Колко е средната работна заплата в Русия?

0
От 1 януари 2023 г. минималната заплата в Русия е 16 242 рубли (около 400 долара)
От 1 януари 2023 г. минималната заплата в Русия е 16 242 рубли (около 400 долара)

Средната работна заплата в Русия е около 1200 долара

Средната месечна работна заплата в Русия за 2022 г. е 65 338 рубли (около 1200 долара, като се има предвид, че през миналата година курсът на долара силно варираше). Спрямо преходната 2021 г., тя се е повишила с 14,14%. Точно толкова е повишението и на медианната месечна работна заплата в Русия - до 40 368 рубли (около 820 долара), изчислена въз основа на данни от Социалния фонд, съобщи представител на Росстат, пише "Ведомости".

Това означава, че медианната заплата в Русия всъщност е с около 30% по-ниска от средната работна заплата. Според някои икономисти, размерът на медианната заплата, който показател е по-малко разпространен от размера на средната заплата, всъщност е по-точният показател за възнагражденията в дадена държава, компания и др.

Медианната работна заплата характеризира размера на действителната средна месечна работна заплата, намираща се точно в средата на разглежданите месечни възнаграждения.

"Казано по-просто, средната заплата по данни на Социалния фонд, изчислена във фирма или организация, в която работят 201 души, съответства на сумата, която е получил 101-вият служител, ако всички плащания на всички служители се класират и подредят чрез увеличаване или намаляване на получените пари", разясняват от Руската статистическа служба ("Росстат"), предаде Money.bg.

Фактически показателят разделя на равни части броя на получаващите заплати над поставената от тях "летва" и тези, чийто труд се заплаща под нея. Ако вземем за основа примера на Росстат, тогава 100 служители (50%) печелят повече от 101, а други 100 служители (50%) печелят по-малко.

От 1 януари 2023 г. минималната заплата в Русия е 16 242 рубли (около 400 долара). По време на обръщението си към Федералното събрание руският президент Владимир Путин предложи от началото на 2024 г. минималната заплата да се индексира с допълнителни 10%, до 19 242 рубли.

А в края на май министърът на труда и социалната защита Антон Котяков обяви, че до 2030 г. минималната заплата ще бъде с 30% по-висока от жизнения минимум, който сега е 14 375 рубли.

От своя страна обаче икономисти коментират за "Ведомости", че "равният ръст на медианната и средната работна заплата предполага, че неравенството в заплащането най-вероятно не е намаляло забележимо през 2022 г. Това вероятно се дължи отчасти на факта, че конкуренцията за служители започна да се увеличава едва през четвъртото тримесечие на 2022 г. Намаляването на безработицата до текущата нива (3,3%) обикновено се свързва с намаляване на неравенството в заплащането - разликата в заплащането за служители с по-малко опит и набор от умения обикновено започва да расте с догонващо темпо", обясняват експертите.

Малко по-рано "Ведомости" писа, че според допитване, почти половината (47%) от руските семейства нямат финансова готовност за неочаквани разходи - например разходите за спешно лечение или непланирани жилищни ремонти. Това следва от резултатите от цялостно наблюдение на условията на живот на населението, проведено от Росстат през 2022 г. В сравнение с 2020 г. (изследването се провежда на всеки две години) показателят леко се подобрява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари