Колко често трябва да си сменяме възглавницата

1
Ако не можете да сменяте възглавницата често, тогава слагайте по няколко слоя калъфки
Ако не можете да сменяте възглавницата често, тогава слагайте по няколко слоя калъфки

Оплаквате ли се от състоянието на косата ви?

Може би просто трябва да смените възглавницата си. 

Според специалистите, прахът и гъбичките, които причиняват пърхот, се втриват в главата всеки ден по време на сън. През времето на използване възглавницата поглъщат от въздуха многобройни вредни вещества, прах и микроорганизми. Въпреки това, ние не сме свикнали редовно да сменяме възглавниците. Почти 90% от хората правят това веднъж на няколко години, пише zdrave.to.

Междувременно експертите са убедени, че възглавницата може да е причина за упорития пърхот, от който не ни спасяват специализираните шампоани. Лекарите обясняват това, като казват, че по време на сън главата постоянно се отърква във възглавницата, а косата като метла събира всички вредни вещества от нея. И патогенните микроорганизми и гъбичките лесно преминават през порите на тъканите и могат да стигнат до косата дори и през чистата калъфка за възглавницата.

За да се избегне този опасен контакт, експертите съветват да се прибегне до различни превантивни мерки.

"Най-лесният начин е да си купите нова възглавница на всеки два до три месеца", препоръчват лекарите. Ако не можете да сменяте възглавницата често, тогава слагайте по няколко слоя калъфки. Тогава на прахта и микроорганизмите ще им бъде трудно да достигнат до повърхността, а косата ще бъде по-свежа и здрава. Промяна на калъфката за възглавници в градски условия трябва да бъде най-малко два пъти месечно.

Възглавницата – питали ли сте се какво се крие в нея?

Една трета от масата на възглавницата ни може да се състои от бактерии, мъртва кожа, акари и техните изпражнения, което едва ли би допринесло за спокоен и пълноценен сън.

Възглавниците обаче, както и застоялият въздух в спалнята ни, представляват идеална среда за различни микроорганизми, които, от своя стана, биха могли да допринесат за различни заболявания като грип, варицела, дори и проказа, обясняват учени.

Нежеланите вредители, за съжаление, се срещат навсякъде. Те биха могли да се настанят удобно и да се почувстват у дома си - в нашата възглавница. Доколко е достоверно?! Заключенията са направени след изследване „здравето“ на хиляди възглавници, използвани от пациенти в различни болници.

Направените тестове установяват „жива“ зараза по външната част на възглавницата. В някои случаи подсмърчането или сълзите остават по повърхността й. Така бацилите безпроблемно намират своя път в пълнежа на възглавницата ни.

Проблемът с възглавниците в много болници е, че те имат повече от милион бактерии Staphylococcus hominus на всеки милиметър. Бактерията може да причини инфекции при хората, които имат слаб имунитет. Д-р Такър – от екипа изследователи, определя ситуацията като „био хазарт“. Той допълва още, че самото присъствие  на бактериите неминуемо означава, че те ще се прехвърлят на пациентите.

Специалистът предупреждава, че 1/3 от теглото на възглавницата може да се състои от живи микроорганизми, комфортно спотайващи се там, и техните изпражнения. Бактериите се наслаждават на благоприятните условия и не спират да се размножават вътре във възглавницата ни. А някои от тях не могат да бъдат отстранени.

За съжаление обаче, проблемът не се отнася само за болничните заведения – заплахата е реална и за любимата ни възглавница вкъщи. Въпреки редовната смяна на калъфката, която всеки път е чиста и свежа, ние всъщност просто покриваме нещо изключително неприятно отдолу.

Съветът на експертите е редовно да подменяме възглавницата, на която спим, независимо колко любима ни е тя. Ако пък нямаме тази възможност, на всеки три месеца трябва да перем синтетичните възглавници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари