Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБ

1
В Русе загубата е от най-големите, в Ямбол ГЕРБ не стига до балотаж
В Русе загубата е от най-големите, в Ямбол ГЕРБ не стига до балотаж Снимка: NOVA

ГЕРБ продължава да е водещата сила, но гласувалите за нея този път са по-малко. Няма обаче политическа формация, която успява да се възползва от ерозията в подкрепата за управляващата партия. Така могат да се резюмират първите коментари на наблюдатели след гласуването за местна власт в неделя.

"Безапелационна победа" над основния си опонент от БСП отчете в изборната нощ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него постигнатото говори за стабилността на управлението, пише Дневник.

Преглед на резултатите (при над 90 на сто, а някъде и при напълно обработени протоколи) показва, че управляващата партия на много места губи подкрепа и в проценти, и в абсолютни гласове. Макар да печели на първи тур кметско място или да стига до балотаж, сравнението в повечето областни градове с резултатите на изборите през 2015 г. говори за отлив. Най-сериозни загуби на подкрепа за момента се очертават в София, Варна, Благоевград, Добрич. Осезаем е отливът в Русе, там засега кандидатът на левицата води пред този на ГЕРБ. И най-вече загубата в Ямбол, където претендентът на управляващите се класира едва трети и не достига до втори тур.

"Промяната в ГЕРБ", която по думите на Борисов се е отразила ползотворно, се вижда в данните от Хасково, а във Видин и Враца кандидатите на ГЕРБ за нов мандат също бележат прогрес и в проценти, и в абсолютни гласове.

София - на балотаж и хиляди загубени гласове

Досегашният кмет Йорданка Фандъкова отива на балотаж. При под 50 на сто обработени протоколи тя взима 69 733 гласа, или 36.68% от гласовете. През 2015 г. тя спечели още на първи тур с 238 500 гласа и 60.17%. Прогнозите на наблюдатели и анализатори са, че отливът ще е над 100 000 гласа при всички преброени гласове в София.

В Пловдив, Благоевград и Варна - трудности за втори тур и отлив

В Пловдив ГЕРБ реши да не издигне досегашния си кмет Иван Тотев и заложи на областния управител Здравко Димитров. Засега Димитров печели 39 493 гласа, което е 36.15% от гласовете. На предишните избори през 2015 г. Тотев получи 47 752 гласа, или 39.55% подкрепа. Втори в Пловдив е кандидатът на ВМРО и НФСБ Славчо Атанасов с 21.12 на сто подкрепа.

Кметът на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов също може да се похвали, че е пръв преди балотажа и води пред опонента си - независимия Румен Томов, подкрепен от БСП, който има 20.50% подкрепа. Но докато през 2015 г. той взима 19 591 гласа и печели още на първи тур с 58.03%, сега Камбитов има малко над 9 хиляди гласа и взима 25.65% подкрепа.

Във Варна се очертава една от ней-сериозните интриги. Там до ранния предиобед в понеделник още не бяха обработени около 20 на сто от протоколите. При първите неокончателни данни кметът и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних получаваше над 50 на сто подкрепа, но при повече обработени данни, той падна под чертата от 50 на сто. При обработени 79.01% гласове той взимаше 39 255, или 49.44%. На предишните избори Портних стана кмет без балотаж със спечелени 76 258 гласа, или 62.67% подкрепа. За второто място в града до последно се борят Костадин Костадинов от "Възраждане" с 14.24% и Анелия Клисарова от БСП с 14.06%.

Бургас, Стара Загора и Габрово - на първи тур

Кметът на Бургас и претендент за нов мандат отново издигнат от ГЕРБ Димитър Николов печели още на първия тур. Този път той взима 47 830 гласа, или 65.82%, което е спад с около 20 на сто подкрепа в проценти и около 25 хиляди гласа.

В Стара Загора кметът Живко Тодоров, издигнат пак от ГЕРБ, отново печели на първи тур, но сега с 38 658 гласа, или 68.63%, а през 2015 г. е получил над 10 хиляди гласа повече - 51 620 гласа, или 79.04% подкрепа.

Подобно е положението и в Габрово, където кметът Таня Христова също печели с 11 292, или 58.63%, в сравнение с 2015 г., когато взима 68.38%.

Видин, Враца и Хасково дърпат напред

Във Видин кметът Огнян Ценков от ГЕРБ бележи напредък и по-сериозна подкрепа, като сега печели 6027 гласа, или 32.41%, а през 2015 г. е взел около 22%. Във Враца кандидатът за нов мандат на управляващите Калин Каменов отбелязва най-сериозния ръст и печели още на първи тур с 23 092 гласа, или 72.79%, при около 38 на сто подкрепа през 2015 г.

Както отчете Борисов, промяната се е отразила позитивно на резултата в Хасково. След като се отказа от Добри Беливанов, който 2015 г. печели на първи тур 46.91%, сега издигнатият от управляващите Станислав Дечев печели без балотаж и се класира с 51.42%.

Перник с интересен обрат

Интересен обрат има в Перник. Досегашната кметица на ГЕРБ Вяра Церовска печели 39.89% на първия тур и остава втора. Пред нея е претендентът на БСП Станислав Владимиров с 40.52%. Двамата са на балотаж следващата неделя. През 2015 г. Церовска взе 41.08% от гласовете.

В Русе загубата е от най-големите

След като не номинира за нов мандат досегашния кмет Пламен Стоилов и така предизвика сериозни сътресения в местните си структури, сега централата на ГЕРБ в София ще трябва да се примири с второто място преди балотажа в неделя. Засега в Русе кандидатът на левицата води пред този на ГЕРБ. Диана Иванова от ГЕРБ печели 25.56%, а Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция начело с БСП, взима 35.34% от гласовете. За общинския съвет в Русе ГЕРБ имат малко по-сериозна подкрепа в проценти, но не и в твърди гласове - 7343 гласа, или 26.81%.

През 2015 г. Стоилов, издигнат от ГЕРБ, спечели още на първи тур и взе 52.94%. Отказът на централата да го подкрепи отново предизвика открито недоволство в местните структури.

Смяната на Детелина Николова в Добрич, която 2015 г. взе с подкрепата на ГЕРБ 49.05%, сега изпраща управляващите също втори преди балотажа. Там претендентът им Надежда Петкова взима малко под 30 на сто и ще застане срещу Йордан Йорданов, издигнат от коалиция около бившата партия на Меглена Кунева с подкрепа от 41.22%.

Във Велико Търново ГЕРБ не си позволи промяна

След като дългогодишният "втори" и "дясна ръка" на Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, беше свален от всички партийни позиции, очакванията бяха за промени и в дългогодишния му избирателен район Велико Търново. Това обаче не стана.

Общинската организация на ГЕРБ единодушно издигна кандидатурата на настоящия кмет Даниел Панов за трети мандат и за водач на листата за общински съветници, а централата я одобри безпроблемно.

Така тук отливът е значително по-малък - Даниел Панов ще е отново кмет с 19 032 гласа, или 60.55%, а преди е бил подкрепен от над 65 на сто от гласувалите.

В Ямбол ГЕРБ не стига до балотаж

Местната власт в областния град Ямбол ще претърпи един от най-сериозните обрати на фона на ситуацията в останалите големи градове в страната. В града със сигурност ще има балотаж, но отсега се вижда, че досегашните управляващи града губят много позиции за сметка на претендентите от досега слабо известната и непредставена в нито една власт партия "Пряка демокрация".

Досегашният кмет Георги Славов, който през 2015 г. спечели още на първи тур с подкрепата на ГЕРБ, сега като издигнат от инициативен комитет печели едва 13% от гласовете.

Изненадващо първи е Валентин Ревански, който засега събира 40.18% като кандидат на партия "Пряка демокрация". Подобно е и положението при предварителните данни за общинския съвет, където кандидатите на формацията взимат малко под 30.40% от гласовете.

Ревански досега не е участвал в политиката, той е местен бизнесмен, собственик на местното радио 999, което набра популярност и покрай протести в последните години около кризите с унищожаване на селскостопански животни заради болести. Тогава радиото излъчваше репортажи в подкрепа на собствениците на животни. По неофициална информация той има роднинска връзка с бивш депутат от ДПС, но макар местни медии да го свързват с партията, той се разграничава от нея.

Засега данните показват, че на балотаж срещу него ще излезе Катя Георгиева, издигната от БСП, която печели 21.54%. Кандидатът на ГЕРБ и областен управител на града Димитър Иванов отпадна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари