Кола-бомба уби 32 души в Багдад

0
Цел на атака са били шиитските мюсюлмани, смятани за изменници от групата на сунитите
Цел на атака са били шиитските мюсюлмани, смятани за изменници от групата на сунитите Снимка: ЕРА / БГНЕС

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с кола-бомба в Багдад днес по-рано, при което загинаха 32 души, а други близо 70 бяха ранени, предаде Reuters.

Свързаната с ИД информационна агенция „Амак" разпространи информация, че цел на атака са били шиитските мюсюлмани, смятани за изменници от групата на сунитите.

Атаката беше извършена на оживен площад в населения с шиити квартал „Садр сити“, в деня, в който на посещение в иракската столица е френският президент Франсоа Оланд.

Повечето от жертвите на днешния взрив са били хора на дневни трудови договори, които по традиция се събират на площада в „Садр Сити“, за да бъдат наети на работа.

„Имаме общ враг: тероризма, „Ислямска държава“, фундаментализма. Трябва да го преследваме там, където съществува – в Ирак и Сирия. Но трябва и да разберем съществуващите връзки между тези терористични групи и определения брой индивиди, които биват манипулирани и организират атаки в няколко държави в Европа“, коментира френският президент Оланд часове по-късно на среща в Багдад с иракския си колега Фуад Масум.

„Франция продължава да оказва подкрепа на Ирак на всички нива, главно във военната и хуманитарната сфери. След елиминирането на „Ислямска държава“ в Ирак, Франция и други приятелски държави ще изиграят голяма роля в преустройството на страната“, заяви Масум на съвместна пресконференция с френския президент.

По-късно днес Оланд ще посети Ербил – столицата на автономния район Иракски Кюрдистан, където са разположени френски специални сили. Франция ще достави в града 38 тона хуманитарна помощ, включително лекарства.

Междувременно в офанзивата в Мосул иракските сили са отвоювали близо 2/3 от града от източната част на града от ИД. Това съобщи на 1 януари един от командирите на елитните сили за борба с тероризма, острието на атаката, пред Франс прес.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари