Кои знакови лица на партиите остават извън новия парламент?

0
Цвета Караянчева, Георг Георгиев, Калин Вельов остават без мандати
Цвета Караянчева, Георг Георгиев, Калин Вельов остават без мандати Снимка: Веселин Боришев

След Цвета Караянчева и младежкото острие на ГЕРБ Георг Георгиев остава извън новия парламент

След като стана ясно, че ГЕРБ губи депутатския си мандат в Кърджали и 46-ият парламент остава без Цвета Караянчева в състава си, сега се очаква и бившият зам.-външен министър, лидер на младежите в партията на Бойко Борисов и основен говорител по пресконференции - Георг Геориев, да не е народен представител, посочи Клуб Z. Това показват обявените окончателни резултати от вота на 11 юли, обявени от ЦИК.

Причината - партията на Бойко Борисов взима само един мандат от Перник. Там водач на листата е Кирил Ананиев. Георгиев успява да се пребори с преференция за второто място, но единственият му шанс да влезе в парламента е Ананиев да се откаже от своето място. Бившият финансов министър не е дублиран на друго мястото в листите.

София, където ГЕРБ загуби изборите, но не от победителя "Има такъв народ", а от "Демократична България", също се разделя с някои от представителите си от партията на Бойко Борисов. Така например депутатка няма да е Милена Дамянова - формацията получава 4 мандата в 23 МИР, а тя е на 5-о място в списъка. Вън остава и музикантът Калин Вельов, но той беше и по-назад в списъците, въпреки че бе предложен от Борисов за министър на културата в проектокабинета през април (който бе предложен с ясното съзнание, че няма да го бъде - б.р.) Актьорът Евгени Будинов също не влиза в 46-ото НС, въпреки че Борисов се отказа да е депутат и листата в 25 МИР "дръпва" с място нагоре. ГЕРБ обаче има едва 4 мандата от района, въпреки че бе първа политическа сила в него.

От бившия образователен министър Красимир Вълчев пък зависи дали бившият му колега в икономиката Лъчезар Борисов ще седне на депутатска банка. Първият бе водач на 2 листи и ще трябва да избере да е представител на Шумен, за да може четвъртият в Стара Загора Борисов да се сдобие с място. Дългогодишният бургаски народен представител Димитър Бойчев също отпада при 4 мандата за ГЕРБ от областта, начело с Любен Дилов - син. Бизнесменът и бивш областен управител на Разград Гюнай Хюсмен (който стана от ГЕРБ, след като беше от ДПС - б.р.) също няма да е народен представител - оттам за място се преборва само Десислава Атанасова. Шанс има, ако Атанасова влезе от Русе, където бе дублирана в листата.

Сериозни размествания в листите на ГЕРБ заради преференции няма, като изключим сина на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който е абсолютен рекордьор по брой лични гласове въобще сред всички кандидати от всички партии. Той е втори в Благоевград. Последният в листата в Сливен - Чавдар Божурски - преди това областен управител, се нарежда втори. Размествания - но този път без водача Делян Добрев, има и в Хасково.

"Има такъв народ" е единствената партия, която ще има представител от всички 31 многомандатни района в страната, след като взе мандата в Кърджали на ГЕРБ. В листите на партията няма преференциални размествания. Така депутати ще бъдат и Мика Зайкова, която откри 45-ото Народно събрание, а вероятно ще открие и 46-ото - по конституция тази чест се пада на най-възрастния избраник в залата. Народни представители ще са сценаристите на "Шоуто на Слави", както и проф. Андрей Чорбанов, Ива Митева и Радостин Василев, който е сред предложенията за министри на Трифонов (спорт), и Николай Радулов (също предложен за министър - в МВР).

В листите на БСП изненади няма, Очаква се решението на Корнелия Нинова дали ще е депутат от Варна или от София. Засега в НС няма да бъде Минчо Казанджиев - бивш кмет на Ловеч. Левицата няма да има представители от Кърджали (където така и така не се преборва за мандат), Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Така депутат няма да е например коалиционният партньор Велизар Енчев. Както и Кольо Милев. На депутатската банка обаче се връща Георги Кадиев.

При "Демократична България" се наблюдава най-бурно преференциално гласуване, което успява да размести листите - но това е така по традиция. Така например в 23 МИР в София Антоанета Цонева отстъпва второто си място в коалиционната подредба на Елисавета Белобрадова. Но така и така и двете ще бъдат в парламента, а Цонева е и водач в Пазарджик, откъдето коалицията също има мандат. Място в 24 МИР - отново традиционно с много висок процент преференции - взема Мартин Димитров - икономист, депутат от десницата в годините, бивш лидер на СДС, когато партията не беше присъдружна на ГЕРБ. В тази листа и лекарката Таня Андреева има личен вот и се нарежда трета. Така извън НС остава Божидар Божанов.

С доста преференции е и Александър Симидчиев в 25 МИР в столицата, който измества от второто място Борислав Сандов от "Зелените". От това мястото на последния в 46-ото НС обаче не зависи. От решението на Симидчиев и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, дали ще предпочетат да влязат съответно от София-област и Пловдив, зависи дали в парламента ще бъде петият в листата - юристът Петър Славов. Но последното е малко вероятно - ако Иванов предпочете града под тепетата, депутат няма да бъде Манол Пейков. ДБ няма да има свои депутати във Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Така например в парламента няма да влезе актьорът Веселин Калановски. Във Варна обаче с преференция отново зя място се преборва юристката Стела Николова.

В Народното събрание се завръща и Найден Зеленогорски, след като този път ДБ получава място от района. Депутат ще бъде и дипломатът Стефан Тафров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари