Кой всъщност е виновен за ситуацията с летище Русе?

1
За да може общината да ги ползва, след като са отпуснати от правителството за ремонт на летището, което е общинска, а не държавна собственост, трябва парите да бъдат верифицирани от Европейската комисия
За да може общината да ги ползва, след като са отпуснати от правителството за ремонт на летището, което е общинска, а не държавна собственост, трябва парите да бъдат верифицирани от Европейската комисия Снимка: Dunavmost, архив

Постът на транспортния министър Николай Събев във фейсбук относно ситуацията с летище Русе вече втори ден предизвиква напрежение и спекулации кой е виновен, че парите за ремонта все още не са усвоени

След като транспортното министерство поиска средства от държавата, през декември 2021 г. те бяха одобрени и вече са преведени на община Русе, пише Русе Медиа.

Каква обаче е реалната ситуация с въпросните 2,6 млн.лв.? За да може общината да ги ползва, след като са отпуснати от правителството за ремонт на летището, което е общинска, а не държавна собственост, трябва парите да бъдат верифицирани от Европейската комисия. Тя трябва да се убеди, че тези средства не представляват т.нар.държавна помощ.

„Държавна помощ” е всяка помощ, попадаща в обхвата на чл. 107, параграф 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), предоставена от държавата или от община или за сметка на държавни или общински ресурси, пряко или чрез други лица, под каквато и да е форма, която нарушава или застрашава да наруши свободната конкуренция чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия, производството или търговията на определени стоки или предоставянето на определени услуги, доколкото се засяга търговията между държавите-членки на Европейския съюз“.

Уведомлението към ЕК обаче трябва да бъде изпратено от Министерството на финансите, а не директно от общината. От администрацията в Русе са придвижили документацията към МФ, но оттам нататък пътят ѝ до ЕК е в ръцете на други и не зависи от кмета на Русе. Забавянето реално трябва да се търси именно в тази част на веригата – МФ и ЕК, а не в транспортното министерство или общината.

Реакцията на Николай Събев във фейсбук бе срещу публикация в медия, в която се напада министерството. В опита си да защити ведомството си, той на практика – волно или неволно, обвини общината в бездействие.

Летището е общинска собственост. Община Русе още не е подала документите към ЕК за да има право да ползва тези 2.5 млн лв отпуснати от правителството . Трети месец вече не ги подава. Парите са преведени на община Русе още през Декември 2021. Ремонтът е за три месеца“, написа Николай Събев.

Постът на Николай Събев предизвика множество реакции, главно в социалната мрежа. Със свое становище излязоха и от ГЕРБ-Русе. “ Че някой лъже и не си е свършил работата коректно, това вече и децата го разбраха, защото повече от ясно е, че полети Русе – София от април няма да има. Не е сигурно и дали изобщо ще има или това е поредният ялов проект, в който се хвърлят обществени средства и прах в очите на хората. ….Журналисти се опитаха да обяснят на транспортния министър, че кметът на Русе ги е уверил, че документите са изпратени на Европейската комисия, но от там се бавят. „Не е така!” – отсече Николай Събев, което е равнозначно на „Кметът лъже!”….”, написаха от опозицията в Русе.

До различните тълкувания се стигна, тъй като постът на Събев бе в противоречие с изказванията от предишния ден, когато заместникът му Владимир Върбанов и кметът на Русе Пенчо Милков обясниха, че министерство и община работят активно заедно за възраждане на летището. Те конкретизираха защо полетите се очаква да стартират едва в края на годината и потвърдиха, че държавните средства от 2,6 млн.лв. /това е сумата, а не 2,5 млн.лв. – вероятно техническа грешка на Събев/, са преведени на общината. Само че се изисква тези пари да бъдат верифицирани от Европейската комисия, преди да се ползват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари