Кои сортове картофи са уникално вкусни при пържене?

2
Картофи с ниско съдържание на нишесте са правилният избор
Картофи с ниско съдържание на нишесте са правилният избор

Картофи с ниско съдържание на нишесте са правилният избор

Пържените картофки с цаца и бира са лятна класика, на която със сигурност се наслаждавахте през топлите месеци. И макар да е септември, слънцето все още е щедро, морето все още ни очаква преди края на сезона, а есента ни посреща с приятно време за планината и любимото барбекю в двора. Те пък вървят ръка за ръка с пържените картофки. Когато и да научите тайните на най-вкусните картофки, ще са ви от полза. Да започнем от избора на вкусни при пържени сортове картофи – все пак е важен и продуктът, а не само от значение начинът на приготвяне и тайните на шеф майсторите в кухнята, пише Актуално.

Кои сортове картофи са уникално вкусни при пържене?

Подобно на всяко ястие, пържените картофки изискват избор на качествени продукти, на най-подходящия сорт, на здрави картофи, отгледани при оптимални условия, за да се получат вкусни пържени картофки. Този избор е не по-малко важен от прясната мазнина в съда за пържене и от технологията или рецептата, която сте избрали. Оказва се, че има картофи, подходящи за готвене, и сортове, подходящи за пържене, тоест за различните видове термична обработка са подходящи различни сортове. Ето къде била тайната на онези безумно вкусни пържени картофки в луксозните ресторанти. Разкриваме я и за вас.

Не се плашете от факта, че съществуват над 4 000 различни сортове картофи по света, от които у нас се отглеждат над 70. Няма да се налага да се запознавате със свойствата на всеки от тях, важно е да знаете само, че се различават по съдържанието на нишесте, според което се делят на:

  • картофи с високо съдържание на нишесте – до 22%, които не са подходящи за пържене, но пък са идеални за картофено пюре, тъй като високото съдържание на нишесте ги прави леки, пухкави и идеални за целта,
  • картофи със средно съдържание на нишесте, които може да пробвате и да изпържите, но без да са гарантирани оптималните резултати,
  • картофи с ниско съдържание на нишесте – около 16%, които именно са правилният избор за пържене, тъй като запазват формата си, не се разпадат, не се смачкват по време на тази термична обработка.

Вкусни при пържене сортове картофи са само тези, които имат ниско съдържание на нишесте. Те са идеални и за картофена салата, но не се опитвайте да ги готвите или правите на пюре особено ако обичате картофите в ястието меки и топящи се в устата, а пюрето – пухкаво и бухнало.

Вкусни при пържене сортове картофи с ниско съдържание на нишесте

Сред сортовете с ниско съдържание на нишесте, подходящи за пържене, са:

  • сорт „Санте“ – ранен сорт, който е най-универсалният сорт картофи у нас. Отличава се с месо в светло жълт цвят и жълта кожица, едър сорт е, вкусен, устойчив, подходящ и за тези, които искат картофи, отгледани с по-малко химия и препарати, какъвто санте се явява именно заради устойчивостта си,
  • сорт „Рая“,
  • сорт „Пикасо“,
  • сорт „Маркиз“,
  • сорт „Агрия“, познат в балканските райони и идеален за пържене, приет е за стандарт в държавното сортоизпитване в България в групата на средно късните и късните сортове,
  • сорт „Фонтане“, разпознаваем със своята овално-продълговата форма, жълта кожица и жълто месо и др.

Всъщност повечето от сортовете, които се отглеждат у нас, са подходящи за пържене, като най-добрите са тези, които се отличават със своята жълта или алена на цвят кора.

Сега остава да научите тайната на перфектната обработка и технология на пържене, да „откраднете“ тайните рецепти на майсторите в занаята и да очаровате всички със своите пържени картофки. Като нищо може да се окажат по-предпочитани от барбекюто, за което ги приготвяте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    сорт "Сорая"
    Последните години превърнаха сортът Сорая в един от най-търсените и предпочитани сортове картофи в цяла Европа включително и в България. Сорая е сравнително нов средноранен сорт на фирма Норика, селектиран да отговори на съвременните нужди на потребителите и производителите и пазара като цяло. Той съчетава в себе си изключителни вкусови качества, овална форма и наситен жълт цвят, който не се променя след термична обработка. Кожата е гладка и придава атрактивен външен вид. Сорая е подходящ както за свежия пазар така и за преработка в различни полуфабрикатни продукти. Сорая е сред най-високодобивните сортове картофи Сортът е подходящ за отглеждане както в страните с типичен умереноконтинентален климат така и в страни с по-топъл и сух климат, което определя и широкото му приложение. Растението е средно-високо до високо и формира голяма листна маса. Вегетационният период продължава около 90 дни след поникването. Сорая обикновенно цъфти буйно с бели наситени цветове. Сортът е устойчив на двата типа цистообразуващи нематоди, ракът по картофите и проявява добра устойчивост към основните вируси. Сорта има добра устойчивост към краста и ризоктония. Една от най-важните предпоставки за популярността на Сорая е добивът, който при адекватно отглеждане варира между 5.0-6.0 тона от декар. Освен това той се характеризира с много добра съхраняемост и при правилно съхранение може да се съхранява до 8 месеца. Именно всички изброени качества правят сорта Сорая ценен и предпочитан сорт от производители и потребители и очертават неговото голямо бъдеще.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари