Кой ще стане премиер, ако Бойко се ядоса?

0

Куп имена за премиери се завъртяха, докато се чака политическите сили да си обявят все по-закъсняващите номинации за президент.

Спрягането е на база, ако министър-председателят Бойко Борисов се ядоса и се кандидатира за „Дондуков" 2. Както на няколко пъти заплаши заради политически неразбории у нас, макар на този етап да е заявил, че няма да се мести от „Дондуков" 1 заради президентството отсреща, пише Всеки ден.

Предупреждението на Бойко гласеше следното: „Искам да призова да не се прекалява с играта на нерви, защото може и да не ми издържат моите и да ме направят президент".

Два лагера по полове са се оформили засега в евентуалната „игра за трона" на премиера Борисов. Тройка от дами, потенциални премиерки, са Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова, дори Румяна Бъчварова, която обаче се смята за слабо вероятна.

В двойката на силния пол за евентуални премиери са бургаският кмет - абсолютен отличник на ГЕРБ Димитър Николов, и другият успешен, но в правителството - вицето по еврофондовете Томислав Дончев.

Ситуацията е заплетена, тъй като засега всичко е в графата „политическо гадаене". Като се заплита още повече, след като лидерът на ГЕРБ по-скоро отрича не само за своята кандидатура за президент, но отписва и други от потенциалните кандидати.

Борисов каза, че успешните кметове на София и Бургас - Фандъкова и Николов, както и вицепремиерът Дончев няма да са кандидатите на ГЕРБ за президент. От което пък излиза, че ако Борисов тръгне към президентството, пак няма да ги мести от сегашните им постове. Така че най-вероятно Томислав или Лили ще седне начело на Министерския съвет.

Костюмарите Дончев и Николов вече са се завъртали в премиерската рулетка през годините. Ако досега Чичо Кмет, както стана известен бургаският градоначалник, винаги е отклонявал името му да се върти за президент, то не е отхвърлял никога възможността да застане начело на изпълнителната власт.

Както и Дончев, също непрестанно спряган за всякакви важни държавни постове, включително последно за правосъден, просветен и социален шеф.

От дамите Павлова е отличничката, "одумвана" за големи постове, дори и за президентския, макар да няма навършени 40 години, както е изискването по конституция. Но пък се очертава водеща за евентуален премиер.

Фандъкова пък вече е вкарвана „във въртележка", когато пое поста на министър на образованието в първия кабинет „Борисов", но бързо беше пренасочена към частичните избори в София, след като Бойко от кмет стана премиер. Бъчварова беше дясна ръка на премиера като шеф на кабинета му в МС и бързо се изкачи до вицепремиер. Но откакто пое и тежкото вътрешно министерство, рейтингът й се топи.

Ако Цецка стане президент...

Спрежения вървят и за рокади в парламента. Там пък по линията „ако Цецка Цачева стане президент".

В момента заради строго пазената тайна на номинацията, без конкретни имена, но с открехвания на завесата, най-заподозряна за кандидат-президент на ГЕРБ е именно шефката на парламента. Което означава, че и в Народното събрание ще има „игра на тронове".

Вече се появи името на втория в ГЕРБ Цветан Цветанов за председател на НС. По-скоро обаче той няма да бъде жертван, тъй като ще трябва да се раздели изцяло с чисто партийната работа, на която е доказан майстор. Няма да е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, нито ще ръководи парламентарната група.

Затова за по-показния пост председател на НС се спряга сегашният му герберски зам.-шеф Димитър Главчев. Което пък значи, че и за стола му в парламентарния президиум ще се търси човек.

Две устати герберки моментално са готови да седнат на трибуната като замове, излъчени от ГЕРБ - Десислава Атанасова и Цвета Караянчева. Като се коментира, че са не по-малки остриета от червената бивша зам.-шефка на НС Мая Манолова.

Гласуваме на 6 ноември?

Спор не какви коалиции да се образуват за президентските избори, а кога да е вотът, нажежи страстите в парламента. В него вчера се включиха и от ляво, и от дясно, като причината за неразбирателството се оказа предложената от ГЕРБ дата за първия тур - 6 ноември.

На лидера на БСП Корнелия Нинова офертата на зам.-шефа на управляващата партия Цветан Цветанов се стори прекалено късно и настоя за първата възможна - 23 октомври. В крайна сметка в темата се включи и лично премиерът Бойко Борисов, за да напомни, че няма абсолютно никакво значение кога ще се пускат бюлетините.

Последната дума за това има президентът Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ за деня на вота и на евентуалния балотаж. От двете дати зависи и кога ще започне предизборната кампания.

„Без никакво значение за мен е кога ще са изборите за президент. Това, което ме притеснява, е, че политическите партии абдикират от тези избори", отсече Борисов.

„Това, което досега съм чул, е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, да са на много хора. Аз не мога да разбера тогава защо изобщо партиите ще издигат кандидати", каза той и коментира, че или има кандидати от страна на партиите, или няма.

От думите му стана ясно, че не е съгласен граждански съвети да издигат номинации за държавен глава, и напомни, че в страната за този пост има хиляди достойни хора.

Премиерът посочи, че може да обяви още днес кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ, но понеже се е почувствал подразнен от непрекъснатите въпроси по темата, е решил да го стори чак през септември.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари