Кой ще получи коледни подаръци за 2 милиарда лева?

0
Можем само да гадаем за какво ще бъде изхарчен бюджетния излишък
Можем само да гадаем за какво ще бъде изхарчен бюджетния излишък Снимка: Ройтерс

Декемврийското харчене на бюджетния излишък за текущата година традиционно е един от най-важните политически инструменти.

То, както е известно, става с решения на правителството и най-вече на премиера, тъй като тогава се случват едни от най-големите плащания. Понякога  тези решения са намигване към избирателя, но често оформят плащане на предишни грешки.

Дядо Коледа обаче едва ли ще навести общините, които съвкупно висят с около 200 млн. лв. неразплатени задължения. По неписана традиция от последните години общите задължения на местните власти не падат под 160 млн. лева. Това предсказа за "БАНКЕРЪ" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той обясни още, че при около 5 млрд. лв. общ бюджет на общините тези 160-200 млн. лв. не са толкова значим проблем.

Другата причина, поради която трудно могат да бъдат заделени повече от 10-20 млн. лв. за избрани общини, са възприетите от правителството процедури за финансово оздравяване по места, което върви твърде тромаво. Досега за две години са дадени не повече от 20 млн. лв. за "съживяване" на "тежкоболни" общини.

Преди дни имахме среща с финансовия министър Владислав Горанов по бюджета за следващата година. На нея не бе обелена и дума за бюджетния излишък за тази година и за възможностите с част от него да бъдат покрити общински борчове. Това пък каза за вестника високопоставен служител от Националното сдружение на общините в Република България.

Остава да гадаем за какво правителството ще похарчи тези над 2 млрд. лв. зад гърба на парламента. В последните години именно такива плащания са били направени за АЕЦ "Белене", както и за програмата за санирането.

Да припомним, че през 2016 г. - въпреки трупането на излишък по националния бюджет, последният в крайна сметка завърши на дефицит от 743 млн. лева. Как се случи това? Това, което се наблюдава по държавния бюджет през 2016 г., е постепенно натрупване на излишък, който достига до около 1.4 млрд. лв. през септември-октомври. През ноември обаче започна по-сериозното харчене, но все пак излишъкът остава 1.2 млрд. лева. През декември бюджетният излишък не само че беше изхарчен, но и държавният бюджет завърши на дефицит. В рамките само на месец декември 2016 г. бюджетното салдо по държавния бюджет се обърна от 1.2 млрд. лв. излишък на близо 1.1 млрд. лв. дефицит. Голямото перо тогава беше т. нар. саниране, което скоростно се появи в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Появата му беше под формата на нови, непредвидени при приемането на бюджета, над 1 млрд. лв. капиталови разходи, които бяха на практика "вторият милиард" за санирането. Именно тази операция беше порицана и от Сметната палата в одитния доклад по изпълнението на държавния бюджет за 2016 година. Докладът на Сметната палата потвърди нашите подозрения, че програмата за санирането не спазва бюджетните процедури - нещо, което написахме още преди година.

Към момента нямаме ясен сигнал за какво могат да отидат парите от сегашния внушителен бюджетен излишък. Беше казано, че тази година няма да има саниране, очевидно изборът на изтребителите няма как да се развие толкова бързо, да се плаща нещо, дори да минава по бюджета на някое министерство, по "Белене" също не предстои някакво плащане, банките са стабилни...Тогава за какво?

Винаги трябва с повишено внимание да следим какво правят избраните от нас политици в последния месец на годината. Тази година има защо да го правим, тъй като на практика в момента имаме излишък от около 2.2 млрд.  лева. Той дори е малко повече от този за миналата година, но по-голямата част от него беше по европейските средства - дошли от Европа, които не сме похарчили, докато в момента този излишък от 2.2 млрд. лв. е изцяло по националния бюджет. По европейските средства сме на баланс", обясни икономистът Петър Ганев и уточни, че почти целият излишък - близо 2 млрд. лв.- е в перото "Капиталови разходи".

 "Голяма част от капиталовите разходи у нас вече са по европейски програми, изтъкна икономистът и посочи: това е по-деликатният момент, че начинът, по който правим нашия бюджет - ако някой иска да се възползва от този излишък, той трябва да намери начин да го похарчи в рамките на декември, а не тепърва да започва някаква дълга програма. Разбира се, това е негативното мислене, което е в посока "дали ще ги харчим и за какво". Позитивното е, че може пък в крайна сметка да няма голямо декемврийско харчене."

Ганев не изключва да има някакви коледни надбавки, някакви социални харчове. "Но в последните години никой не е успял да профука милиард или два милиарда излишък само за социални харчове. Обикновено има някакво голямо капиталово перо. Не се вижда големият слон в стъкларския магазин, но ако гледаме данните, може и да се появи такъв!"

Според други експерти засилването на синдикалните протести на пожарникари, полицаи, лекари, учители, че даже и военни пилоти, вероятно има за цел домогване до част от излишъка. Те подозират дори и единодействие и съгласуваност между синдикати и правителство. Бойко често прави така: пуска избрани недоволни да скандират и дюдюкат под прозорците му, за да може да изпъкне някакъв социален проблем и след това да насипе пари в тази сектор, като парира останалите "щения".

Експертът от НСОРБ разкри още, че при разговорите с Горанов общините са поставили ребром въпроса за рязко увеличаване на капиталовата субсидия. Тя им е необходима за ремонт на второ- и третокласната пътна мрежа, която е в окаяно състояние и вече затруднява бизнеса и нормалния живот на хората по места.

Дали министър Горанов ще чуе воплите им? Или тази година ще има пълна изненада.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари