Кои са великите жени от Русе, водили борба за свобода и равни права

5
Епохални за страната събития неминуемо са свързани с дейността на велики българки като Баба Тонка Обретенова, Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова
Епохални за страната събития неминуемо са свързани с дейността на велики българки като Баба Тонка Обретенова, Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова Видео: КИС 13

Епохални за страната събития неминуемо са свързани с дейността на велики българки като Баба Тонка Обретенова, Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова

Жените в Русе са в основата на борбата за свобода и равни права през XIX и XX век.

Епохални за страната събития неминуемо са свързани с дейността на велики българки като Баба Тонка Обретенова, Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова. Русенки поставят и началото на демократичните процеси в България с протеста на майките с колички срещу обгазяването на града, припомня телевизия КИС 13.

Името на Баба Тонка остава завинаги в съзнанието на поколенията с дейното участие на цялото ѝ семейство в националноосвободителната борба.

Друга велика българка родом от Русе е Екатерина Каравелова, която ще бъде запомнена най-вече със своята активна обществена дейност.

Една от основоположничките на борбата за равни права с мъжете е друга русенка - Димитрана Иванова, която е ученичка на Екатерина Каравелова.

Русенки могат с гордост да се похвалят, че стоят в основата на демократичните промени в България с протестите си срещу обгазяванията на Русе през 1988 и 89 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    джони
    Ай стига сте ланкали, фашист=комунист.
  • 4
    5
    До 2
    Дядото на днешния кмет , Пенчо Милков , е непосредствен ''извършител '' на убийството на Просеничков ,зет на баба Тонка ! Възмездието ще дойде, но кога ?
  • -5
    4
    до тъпата русенка
    мама ти глупава и залухава, върви се гръмни, кенеф!
  • -6
    3
    Борко
    Най е умна и образована мойта Вероника от градежът ми
  • 4
    2
    русенка
    Господ да прости и жертвите на фашистите! Най-вече на невинните деца ястребинчета! Потомък на техните палачи е днешният евродепутат Ал.Йо. Време е българите да мислим и милеем за нас, българите, и за България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари