Кои са участъците с опасни мантинели по пътищата у нас?

0
Над 200 са неподменените или компрометирани мантинели по магистралите у нас
Над 200 са неподменените или компрометирани мантинели по магистралите у нас Снимка: bTV

Над 200 са неподменените или компрометирани мантинели по магистралите у нас

Над 200 са неподменените или компрометирани мантинели по магистралите у нас, показва изследване на Европейския център по транспортни политики, предава bTV.

Само на АМ „Хемус“ - от София до отбивката за „Витиня“, участък от около 30 км - изкривените и счупени мантинели са около 20. На места съоръженията дори липсват. Какви са рисковете от лошото състояние на ограничителните системи и ще бъдат ли подменени?

Счупени и изгнили мантинели. Пътувайки по магистралата почти не виждаме участък, където съоръженията са в добро състояние.

27-и километър, посока Варна. Буферът, който трябва да предпазва в случай на инцидент вече е блъснат. Знаците са съборени.

Това е буфер, който трябва при удар да помогне за намаляване на кинетичната енергия. Това няма да стане, защото вече е ударен. Там, където една мантинела е ударена, тя повече не може да служи като съоръжение, което да запази човешкия живот и да обезопаси пътя. Тя се превръща в опасна и може дори да се превърне в причина за смърт“, обясни Диана Русинова.

По данни на Европейския център по транспортни политики, най-много са опасните мантинели по магистралаТракия“.

Състоянието на ограничителните системи за пътища е критично. Трябва спешно да започне възстановяването на ограничителните системи. Просто призовавам – карайте бавно и внимателно. Имайте предвид, че инфраструктурата ни е много лоша“, допълни Диана Русинова.

На отбивката за „Витиня“ например можем да преброим и 7 дупки, а на места липсва и маркировката.

От Пътната агенция обясниха, че при тях всекидневно постъпва информация за компрометирани елементи, но поради надвишаване на финансовите рамки за "договорите за текущ ремонт" са възпрепятствани да възлагат такива ремонти дейности.

След положителното решение на Народното събрание от 20 април, с което се осигурява законова възможност, агенцията ще може да възлага дейности по поддържането на републиканските пътища. Ще започне и възстановяване на компрометираните ограничителни системи“, се посочва в позиция на агенцията.

До средата на март в агенцията са подадени заявки за подмяна на мантинели с дължина 50 000 метра. От тях 18 000 са за монтаж на ограничителни системи на магистралите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари