Кои са "пазителите на времето" в Русе?

0
Мисия – пазители на времето
Мисия – пазители на времето Видео: БНТ

Мисия – пазители на времето.

От близо двайсет години Божин Ангелов и Александър Абаджиев поддържат градските часовници в Русе на доброволни начала. Повече за тeхния избор ще ви разкажем в традиционната ни рубрика „Търси доброто”.

Страстта към ремонта на старите градски часовници възникнала още преди 20 години. Тогава на Божин му се наложило да поправя 100-годишния часовник в сградата на Инспекцията по труда, която ръководел. Запознал се с Александър. Оказало се, че в достолепното здание с часовникова кула, в която се е помещавал филиал на Българската народна банка, е монтиран стенен часовник, произведен през 1886-та  в Германия.

Божин Ангелов: „Ние трябва да намерим понякога липсващи части, понякога нещо е откраднато”.

В Русе градските часовници, попаднали под грижите на двамата доброволци, са 4. Първият е на сградата на бившото Концертно бюро. Друг популярен символ е часовниковата кула на Регионалната библиотека.

Проблемът с частите е много голям, независимо че в Русе са се правели часовници, казва Александър Абаджиев.

Абаджиев: „Един буден българин, който е живял 1938 година и е имал предприятие в Русе”.

Докато изследвали съдбата на старите механизми, двамата доброволци попаднали и на най-стария действащ часовник в града-този на първата жп гара у нас – русенската.  150-годишеният „ветеран” отброява времето до ден днешен още от периода, когато начело е бил Митхад паша.

Ангелов: „Сега в момента там работи часовник, който ние сме възстановили, той само че е малко по-мъничък – просто е пригоден за гарата”.

Голямата болка на двамата „пазители на времето” обаче е, че след тях няма кой да наследи мисията им и да поддържа в изправност часовниковите механизми. Добротворците без резултат се опитват да набавят средства от спонсори, за да може ремонтът да се прави с оригинални части. Надяват се един ден градската управа да осъзнае наобходимостта емблемите да бъдат поддържани и да отдели средства за тяхното цялостно възстановяване.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари