Кои са най-сладките домати?

4
В доматите има захарно съдържание, което зависи пряко от техния сорт
В доматите има захарно съдържание, което зависи пряко от техния сорт

В доматите има захарно съдържание, което зависи пряко от техния сорт

Доматът е едно от най-противоречивите растения. Докато мнозина го смятат за обикновен зеленчук, за тяхна изненада се оказва, че доматът е плодно растения с редица характеристики на плодовете, отбеляза gotvach.

Едно от свойството на домата като плод е именно сладостта. В доматите има захарно съдържание, което зависи пряко от техния сорт. Други фактори, влияещи върху сладостта на плодовете, са вида на почвата и използваните торове при отглеждане.

Ето кои са най-сладките сортове домати:

Сладък фонтан

Сортът сладък фонтан са вид хибридни сладки домати, които обикновено се отглеждат в оранжерия. За тях характерно, че се нуждаят от упора. Средното тегло на зърната достига 20 г.

Сладка среща

Този сорт сладки домати има повишено захарно съдържание в състава си. Те растат под формата на храсти, като за тяхното отглеждане е препоръчително да се направят опори.

Розов домат

Друг сладък сорт домати е розовият домат. При този сорт плодовете стават сравнително големи и могат да достигнат тегло до 1 кг. Имат приятен и сочен вкус, както и висока плодовитост.

Кралска камбана

Плодовете на този сорт наподобяват ягоди. Доматите кралска камбана имат месести и червени цветове. Тези домати имат сладък вкус, непретенциозни са за отглеждане и се адаптират добре към климатичните промени.

Сладък морски зърнастец

Друг сладък сорт домати е сладкият морски зърнастец. Той е хибриден сорт домати, който може да се отглежда в оранжерии или навън. Храстите на домата не достигат размери на 1 метър и плодовете узряват сравнително рано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Не само доматите, ами всичко в България беше относително добро качество до 60-те на миналия век когато все още бяха останали някакви традиции в производството на зеленчуци, плодове, зърно, месо, колбаси, консерви, мляко , сирене и т.н., от времето преди съветската окупация. Края на 70-те вече всичко беше изменено и направено лошо от тъпите и прости комуняги. Спомням си какъв вкусен шпек и луканки се произвеждаха в Русе, които нямаха нищо общо с колбасите произведени 70-80 и 90 те по време на правешкия т-пунгер Живков!
  • 2
    3
    Аре стига!
    Домат по нашите географски ширини се яде два месеца в годината. Ама каква тънка ципа имал, ама какво ли не още! Домата на баба ви ще живее 48 часа максимум.
  • 0
    2
    Az
    Биволско сърце. Вече много рядко се среща. За мен това е първенеца.
  • 6
    1
    😭😭😭😭
    А къде са нашите прекрасни сортове от юминалото Сочни сладки с фина.кожица
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари