Бивш полицай има най-богатата колекция от домати в света

1
За 30 години пенсионираният полицай е събрал 3847 сорта
За 30 години пенсионираният полицай е събрал 3847 сорта

Той притежава "Биволско сърце", "Свети Петър", "Ананас".

Пенсиониран полицай от френската област Пикардия притежава най-богатата колекция от домати в света. За 30 години Паскал Антини е събрал 3847 сорта, пише френският в. "Фигаро".

Пенсионерът се е посветил на хобито си в градината си близо до град Нуайон в китната долина на река Оаз.

За непросветените доматите по принцип са еднакви - червени и кръгли. Но онези, които посетят градината на френския пенсионер, констатират с изумление, че доматите могат да бъдат оранжеви, жълти, зелени, дори когато са зрели, издължени, плоски, гигантски, дребнички, а някои от тях могат да бъдат дори с доста странен вид.

Имената им също могат да бъдат странни - "Биволско сърце", "Свети Петър", "Черен кримски", "Зелена зебра", "Ананас" и др.

Пенсионерът от Пикардия смята, че колекцията му е бедна. Негов приятел, също запален колекционер на домати, е успял да установи, че в света има 36 000 сорта домати, произлезли от различни кръстоски. Някои от тях обаче днес са неоткриваеми, но за сметка на това всяка година се създават нови сортове.

Бившият полицай признава, че няма достатъчно площ, за да отглежда всички сортове от колекцията си. Затова той прибягва до ротацията и всяка година избира по 633 сорта, които разсажда в трите големи парника в градината си. Тази година сред по-екзотичните модели са "Срамежливката" - американски сорт, който е много сладък и жълтеникаво-оранжев, и "Джаз" - американски сорт, който е розов и гигантски и от който през юли екземпляр достигна тегло 1,201 килограма.

Сортът, наречен "Хиляди и стотици", пък е с лилипутски размери и доматите тежат само 3 грама. А неотдавна екземпляр от вида "Пармски къдрав", който също е сред фаворитите за отглеждане тази година, достигна тегло над 1,300 килограма. Сред избранниците за тази година е и сортът "Пурпурен смарагд" с издължена форма на слива, видът "Сини от Бандол", който е черен като мастило отвън, сортът "Фойерверк", чиято окраска от оранжево-жълтеникави ивички и петна напомня празнична заря, и видът "Синя Елма" е с преливащи черно-червено-жълти нюанси.

Пенсионерът е започнал да събира колекцията си през 1985 г. Тогава негова руска приятелка му донесла непознат за Франция съветски вид. Тя била скрила семчиците в сутиена си, за да не я спрат на границата. След една година сортът дал екземпляр с тегло 1,282 килограма.

От колекцията сега се възползват много френски дипломатически мисии, които си поръчват екзотични видове. Неотдавна клиент на Паскал Антини поръчал цели 122 сорта. В начинанието с търговията и доставките му помагат още петима колекционери на домати, обединили се в колектива "Доматените мускетари".

Паскал лично е създал 6 сорта домати. Той дава съвети как да се отглеждат домати и помага на производители на хибридни видове и на престижни изследователски институти от целия свят да стабилизират генетично някои сортове.

Почитателите на доматите ще могат да се възхитят на доматената колекция на Паскалана 21, 22 и 23 септември на неговия щанд на празника на есенните култури и растения в град Сен Жан дьо Борьогар, южно от Париж.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари