Кои са най-честите нарушения на трудовите права у нас?

0
България се нарежда до държави като Мадагаскар, Шри Ланка и Гана по нарушаване на трудовите права
България се нарежда до държави като Мадагаскар, Шри Ланка и Гана по нарушаване на трудовите права Видео: bTV

В България трудовите права се нарушават най-много в сравнение с другите държави в Европа.

Сред най-честите нарушения са неспазване на работното време и неизплатени заплати.  

Проблемът с нарушаването на трудовите, социалните и синдикалните права в България не е решен, коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му при тях пристигат стотици сигнали.

20 000 нарушения на работното време са констатирани само за миналата година, каза Димитров. Масовото нарушение е, че хората работят повече от 12 часа, никой не им изчислява и не им плаща извънреден труд, подчерта президентът на КНСБ.

Междудневната почивката, която трябва да бъде поне 12 часа, също не се спазва масово  в сектори като ресторантьорство, туризъм, търговия, селско стопанство. Там и безопасните условия са нарушени, заяви Пламен Димитров, предава bTV.

Като шофьор в посолството на Алжир протичат последните 17 години от живота на Николай Драгоев. „Получавам  предизвестие на  уволнение поради тежки причини – системни. Не казаха какви са нарушенията и тъй като нямам такива, аз отказах да подпиша”, разказа той. 

Два месеца по-късно е уволнен. Причината е липса на качества за справяне с работата.

Има и забрана на персонала да говорят с мен и не можах да си прибера даже документите за самоличност, защото бяха в служебния автомобил”, допълни Николай. Той разказа, че и преди това са нарушавани правата му.

Баща ми почива и посланикът обяснява, че не е нужно да го погребвам. Той считаше, че България е джунгла. На годишнината, когато пак трябваше да отсъствам 3 дни, той каза: Не, никакви годишнини. И получавам предупреждение, ако отсъствам 3 дни ще бъда уволнен и аз трябва да избирам между живите и умрелите.  

В Петрич пък млада жена е уволнена само ден след като казва на своя работодател, че е бременна. 

Мотивът е, че тя не се справя със своите ангажименти. Това е не само закононарушение, но и морално нарушение”, каза Тодор Капитанов от КНСБ.  

България се нарежда до държави като Мадагаскар, Шри Ланка и Гана по нарушаване на трудовите права. Само 4 от всички 28 членки на Европейския съюз са в същата група. Най-честите нарушители са в администрацията и частния сектор.

КНСБ и „Подкрепа” внасят колективна жалба в Съвета на Европа срещу България за това, че правото на колективно договаряне на държавните служители не е защитено, а е нарушено, отбеляза още в разговора Пламен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари