Кои са на най-абсурдните съдебни дела?

0
Мъж осъдил жена си, защото била грозна
Мъж осъдил жена си, защото била грозна

Някои хора са готови да заведат абсурдни съдебни дела в името на справедливостта или по-скоро заради облагите, които ще получат, ако спечелят.

1. Румънски затворник води дело срещу Бог

През 2005 година, Мирча Павел, който излежавал двайсет годишна присъда за убийство, завел дело срещу Бог. Той го обвинявал в "мошеничество, злоупотреба с доверието, корупция и търгуване с влияние". 

Ищецът твърдял, че при кръщаването си той сключил с обвиняемия договор, в който ответникът се задължил да го избавя от бедите. До този момент обаче Бог не е изпълнил нито едно от поетите задължения, независимо от многочислените молитви към него . 

Съдиите в румънския град Тимишоара стигнали до заключението, че Бог не се явява субект на правото и при това няма постоянен адрес.

Това не е единственото дело, в което е замесен Бог.

Австралийски рибар изгубил лодката си по време на буря, но не успял да получи обезщетение, защото застрахователната компания му отказала паричната компенсация, мотивирайки се с една от точките от полицата, в която се казвало, че не се покрива застрахователен риск предизвикан от "acts of God" (което в директен превод означава 'божи действия', но се използва като определение за природни бедствия). Рибарят обаче решил да приеме буквално израза „божи действия“ и завел дело срещу Бог.

2. Мъж осъди жена си, защото била грозна

През 2012 г. китайски съд уважи молбата на Джан Фенг и задължи бившата му съпруга да му плати обезщетение, защото е грозна и му е родила грозни деца.

Фенг срещнал красиво момиче и се оженил за нея. Всичко било прекрасно, докато не им се родило дете. То било грозно и не приличало нито на него, нито на майка си.

Фенг разбрал, че преди да се ожени за него, съпругата му била грозновато момиче. Тя обаче успяла да се разкраси в клиника в Южна Корея с няколко пластични операции на стойност 100 хиляди долара.

Разгневен от тази измама, Фенг веднага завел дело срещу съпругата си за това, че тя по мошенически начин го подвела да се ожени за нея. Съдът се съгласил с доводите на ищеца и разпоредил жената да плати на бившия си съпруг 120 хиляди долара като компенсация.

3. Батман срещу Батман

През 2008 г., след излизането на филма "The Dark Knight" , Хюсейн Калкан, кмет на турския град Батман, решава да съди компанията Уорнър Брос и Кристофър Нолън, режисьор на филма. Решението било взето заради съвпадението на имената на филма и на града.

Според турския кмет името на града е било използвано без негово разрешение, което било в несъответствие с международните закони за авторското право.

4. Маймунското селфи

През 2011 г. фотографът Дейвид Слейтър публикувал снимка на маймуна от рода на макаците. Въпросната снимка е направена на индонезийския остров Сулавеси с камера, собственост на Слейтър. Но не Слейтър е този, който натиснал копчето, а маймуната.

Дейвид спечелил от кадъра над 2500 паунда, но когато Wikipedia въвежда правото за свободно използване на снимки, неговото селфи също се оказало в свободната енциклопедия. От компанията се позовали на факта, че маймуната сама си е направила селфи, поради което не се дължат авторски права за снимката.

Дейидв завежда дело, за да докаже правата си като автор, но в същото време няколко организации за защита на животните завеждат дела срещу него, че е ограбил маймуната.

В крайна сметка съдът в САЩ окончателно отхвърлил иска на природозащитниците, а Слейтър се съгласил да дари 25 процента от бъдещите приходи от селфито на маймуната.

5. Най-лошата леля

През 2015 г. Дженифър Конел, от Ню Йорк завежда дело срещу 12-годишния си племенник Шон Тарала за инцидент от преди няколко години, когато момчето се втурнало да я прегърне, но без да иска я съборило на земята и тя си счупила ръката. Тогава Шон бил на осем години.

В делото, което завела срещу племенника си, Конел поискала 127 хиляди долара от Шон за вредата, която ѝ е нанесъл след като я е прегърнал твърде ентусиазирано. Съдът отхвърлил искането и.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари