Кои са Копринков и Ушев и какво проверява прокуратурата?

1
Николай Копринков - секретар на президента, а Сотир Ушев е сочен за влиятелен по време на служебните правителства, назначавани от Румен Радев
Николай Копринков - секретар на президента, а Сотир Ушев е сочен за влиятелен по време на служебните правителства, назначавани от Румен Радев

Николай Копринков - секретар на президента, а Сотир Ушев е сочен за влиятелен по време на служебните правителства, назначавани от Румен Радев

Градската прокуратурата извършва проверка за сигнали, които засягат посочените от Делян Пеевски - Николай Копринков - секретар на президента и Сотир Ушев, който пък е сочен за влиятелен по време на служебните правителства, назначавани от президента Румен Радев.

Стана ясно, че прокуратурата проверява дали има какво да се проверява по отношение на двамата и нищо конкретно. Според градския прокурор до момента няма сигнал, който да е конкретно срещу Николай Копринков, предаде БНТ.

Кирилова обещава, че след като се направи преглед на всичко, медиите ще бъдат информирани дали Копринков и Ушев са обект на някакви производства и ако да - на какви и за какво. В петък миналата седмица в прокуратурата е постъпил сигнал от Антикорупционния фонд, в който се настоява Делян Пеевски да бъде разпитан за публичните твърдения, които прави през последните дни.

"Правим в момента преглед на всички дела. В самите изказвания. Имаме един сигнал, мисля от Антикорупционния фонд дойде. Сега ще видим дали и г-н Пеевски няма да подаде конкретен сигнал, но това е нещо, което трябва да видим как ще се развие тази седмица. Да приключим тези проверки по нашите дела. По сигнала, който дойде от Антекорупционния фонд започнахме да проверяваме, за да видим какво имаме при нас, също така и от публикациите, които излязоха. Смятам, че бяхме длъжни да видим за какво става въпрос. Антикорупционният фонд повтаря това, което г-н Пеевски каза и настоява да бъде извършена проверка дали има такива сигнали. Да бъде разпитан г-н Пеевски, ако разполага с повече данни дали тези сигнали са на трупчета. Дело "Кешгейт" в Софийска градска прокуратура няма. Ако е имало вещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим една ревизия на тези дела, тъй като ние получихме една огромна бройка дела от тях, но "Кеш гейт" няма", заяви Илиана Кирилова.

Николай Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд, а партийната му кариера в БСП е в партийната организация в община "Марица". През 2015 се опита да стане кмет на общината, но тогава спечели кандидатът на ГЕРБ. А през лятото на 2016 година стана част от предизборния екип на Румен Радев.

Беше назначен в администрацията на президента първо като съветник още през януари 2017 година в началото на първия мандат на Румен Радев, а по-късно се издигна и до секретар на държавния глава по вътрешна политика и гражданско общество.

След като отношенията между "Позитано 20" и президента се обтегнаха, ключови фигури от БСП атакуваха бившия си съпартиец Копринков и дори го обвиняваха, че се опитва да отцепи цели местни структури на столетницата. По-късно се твърдеше, че има напрежение между ген. Стефан Янев като служебен премиер и Николай Копринков.

Сотир Ушев няма официална позиция в администрацията. Последно беше шеф на НОИ в края на мандата на тройната коалиция, а след това за кратко оглави и "Военни клубове и военно-почивно дело" в Министерството на отбраната. От прокуратурата днес единственото конкретно, което обявиха е, че през далечната 2011 година е имало разследване срещу Ушев.

Според Илиана Кирилова е установено още, че в прокуратурата има сигнал от служебния премиер Гълъб Донев за злоупотреби в Агенцията по заетостта. По думите ѝ в този сигнал се споменавали имената на Копринков и Ушев наред с бивши служители на Агенцията е се твърдяло за злоупотреби с европейски средства.

По тази причина работата е поета от Европейските делегирани прокурори, а от Европейската прокуратура няма информация дали проверката на сигнала е приключила. Трябва да припомним, че още през 2020 година прокуратурата влезе в президентството и дори задържа за няколко часа тогавашния секретар на президента по правни и антикорупционни въпроси Пламен Узунов.

По-късно съдът отмени като незаконна заповедта за задържането на Узунов, а преди около година прокуратурата тихомълком прекрати досъдебното производство срещу него и обяви това с кратко съобщение. Иначе гръмките обвинения срещу Узунов през лятото на 2020 година бяха за търговия с влияние. Но явно тези обвинения останаха недоказани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари