Кои са безработните висшисти?

0
Психология и публична администрация са  с най-нисъка реализация
Психология и публична администрация са с най-нисъка реализация Видео: News7

Завършилите военно дело веднага си намират работа

Младежите масови избират да учат специалности с нисък процент на реализация. Бъдещите висшисти продължават да учат за професия, която не се търси на пазара на труда. Защо това е така и кои специалности нямат реализация, вижте!

Най-желаните специалности и тази година са психология и публична администрация. Завършилите обаче трудно се реализират на пазара на труда. Според рейтинговата система на университетите най-много са безработните, завършили социални дейности, администрация, металургия, икономика и национална сигурност.

В момента в България се обучават над 27 хил. студенти по администрация и управление, а в същото време държавната администрация е съкратена с 2 хиляди души. Над 4 хиляди психолози очакват да напуснат студентската скамейка, но засега на пазара на труда няма нито една свободна позиция за подобни специалисти.

В момента най-трудно се намират инженери, IT специалист, финансисти и търговски представители. Това са и най-високо платените професии. Голям процент от висшистите пък работят не по специалността и дори в сфери с ниско квалифициран труд.

Проучване сред работодателите сочи, че всяка втора фирма у нас продължава да не намира подходяща работна ръка. Единственият успокоителен факт е, че от страните в Европейския съюз ние не сме в дъното на класацията по недостиг на квалифициран персонал. Пред нас са Румъния и Гърция, а малко зад нас се нарежда Германия.

Любопитен е факт е, че има специалности с нулева безработица. Завършилите военно дело веднага намират работа на пазара на труда и няма нито един безработен.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари