Кой постави жълти павета в дома си?

1

Снимка с жълти павета, поставени в двора на имот в столичния кв. "Бояна" се появиха в социалните мрежи.

Снимката предизвика недоволство, тъй като, както всички знаем, жълтите павета са обявени за културно наследство и не би следвало да се използват за лични цели.

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове.

В преносен смисъл те са символ на централната част на град София, България. В още по-широк смисъл те са сред популярните символи на столицата. Свързват се главно с нейния административен, исторически и културен център (неслучайно с тях е настлано пространството от катедралата „Александър Невски“ през района на Парламента, БАН и бившия царски дворец чак до Народния театър). 

Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите наистина са внос от Австро-Унгария, но по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

През 2013 година те биват обявени за културно наследство. По смисъла на закона за културното наследство, те се описват като паметник на културата.

Как се стига до тяхното поставяне в частен имот, не е ясно. Жълтите павета са паметник на културата с многолика символика и нямаме историческо право да проявяваме небрежност, за да не пресушим и този извор на самочувствие.

Според потребители в социалните мрежи, още по време на соца комунистическите величия са крадяли жълти павета за вилите си, отчуждени от стари софийски професори интелектуалци, барабар с книгите и мебелите вътре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари