Кои остават ощетени след увеличението на пенсиите

0
Лидия Шулева посочи огромна несправедливост при увеличението на пенсиите
Лидия Шулева посочи огромна несправедливост при увеличението на пенсиите

Хората, които са се осигурявали на максималния праг, няма да получат увеличение

Вече влезе в сила увеличаването на пенсиите, като минималната от 300 лв. става 370 лв., а максималната от 1440 лв. стана 1500 лв. Промените предвиждат да се повиши тежестта за всяка година осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35%.

Преизчислените си пенсии хората ще получат през януари, като към тях ще бъде изплатена и разликата за седемте дни от 25 до 31 декември. Пред тв "България Он Еър" обаче бившата вицепремиерка и социална министърка Лидия Шулева посочи огромна несправедливост за някои пенсионери.

"Това дава възможност на хората, които имат по-дълъг трудов стаж, да получат много по-голяма пенсия, но и на всички останали пенсията ще бъде увеличена. Изчисленията показват средно с 12,5%, но в парично изражение експертите го изчисляват някъде с около 87 лева средно ще се увеличат пенсиите", коментира тя.

Голяма част от хората, които са се осигурявали на максималния праг обаче, няма да получат увеличение. "Това е една огромна несправедливост, тъй като на практика таванът, който има отношение към дохода, няма да има отношение към стажа. Те ще бъдат много силни ощетени от това увеличение, което е за всички останали", смята Шулева.

Има и пенсионери, които са доволни от доходите си и не се притесняват, че няма да получат увеличение. Преизчисляването на пенсиите ще се извърши само ако е в полза на пенсионера. В противен случай се запазва досегашният размер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари