КОЙ "опраска" вестник "Прас Прес"?

0
Издателите на новия вестник с карикатури „Прас Прес” са изненадани, че скромното им издание е било подложено на цензура още с първия си брой
Издателите на новия вестник с карикатури „Прас Прес” са изненадани, че скромното им издание е било подложено на цензура още с първия си брой Видео: БГНЕС

Издателите на новия вестник с карикатури „Прас Прес”, карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и журналистът Иван Бакалов заявиха, че са изненадани, че скромното им издание е било подложено на цензура още с първия си брой.

Те заявиха, че „Национална дистрибуция” пречи на разпространението на вестника, предаде БГНЕС.

Журналистът Иван Бакалов разказа историята.

„Решихме да издаваме скромно вестниче с карикатури, тъй като карикатурата присъства много малко в българските медии. Всеки от нас не е нов в тази професия и е работил поне в 2-3 вестника, издавали сме списания, книги и издания и знаем много добре как се продават вестници и списания. Решихме да направим вестник. Нулевият брой е правен преди президентските избори. Търсихме достатъчно пари, за да имаме да отпечатаме 2-3 броя.

Това си е съвсем частен бизнес, на който на някого му пречи. Какво се случи-отпечатахме 1 брой на 1 март трябваше да го разпространяват в 10 100 тираж, 100 за нас бройки и 10 000 ги дадохме на „Национална дистрибуция”. Доста хора научиха за това издание, на другия ден изданието беше на пазара на 1 март и от сутринта ми звъняха хора, които питаха къде може да го купим, защото го няма никъде. Това продължи цял ден, сами обикаляхме, разпитвахме и установихме, че на възлови места вестникът или не е доставен или са доставили 1-2 броя. Например, в подлеза на СУ имаше нула броя, в подлеза на Плиска имаше 1 брой”, разказа Бакалов.

Той обясни, че „Национална дистрибуция” има двама шефове- Владимир Гергински и Цветан Ангелов. „Тази фирма, като генерален дистрибутор от нея взимат и други по-малки фирми, взима и веригата „Лафка”, която знаете на кого е. Пеевски стои зад всичко това. Повече от девет десети от тиража ни е спрян и някъде скрит. По-малко от 1000 бройки са пръснати в страната. Варна, Пловдив имат по 15 броя за цял град”, заяви Иван Бакалов.

„Не сме очаквали нашето скромно издание от първия си брой да е подложено на такъв бойкот. Ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров, Комисията за защита на конкуренцията, защото имаме дистрибутор, който е под влияние на голям издател. Има злоупотреба с монополно положение, тази фирма е монополист и злоупотребява с това. Ще сезираме всички възможни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света. В Брюксел ще сезираме когото трябва. Като частни издатели ще си търсим правата по съдебен ред”, обясни Бакалов.

Той обясни, че от „Национална дистрибуция” не давали обяснение какво се случва с останалите бройки от вестника. „Шефовете на фирмата се скриха. След свързване по телефона с Гергински, той се скри, изключиха си телефоните. Служителите не знаят къде са и никой не дава обяснение защо вестникът ни не е разпространен. Имаме намерение да допечатваме известен тираж, но това трудно ще покрие пазара в България. Към края на март ще разберем какво случва с останалите броеве. Наши колеги ни говорят, че по време на кампанията не могат да споменават името на Пеевски. От къде на къде, по кой закон?”, запита още журналистът.

От своя страна Чавдар Георгиев посочи, че за първи път в България е арестуван вестник. „Досега това не е случвало и мислим, че има политически причини. Едва ли господата на фирмите могат да рискуват да бъдат съдени. Някой друг се е обадил и го е казал. Целта е да намерим кой е той. Нашата борба е свобода на печата, а вестник с карикатури е арестуван. Нас ни натискат да спрем в предизборните дни това, което искаме да кажем. Вестникът не е на нито една партия, ние сме с различни виждания и вкусове. Искаме партиите да кажат, че не са свързани с това. Това е акт на човек, който е свързан с партия и искаме да видим кой е той. Имаме обществената подкрепа. Не са виновни журналистите, които работят за Пеевски, а са виновни хората, които допускат да има хора като Пеевски”, категоричен бе Георгиев.

Чавдар Николов заяви, че издателите са длъжни да отговорят на това посегателство и ще го направят по обяд в сряда на площад „Славейков”. „Ще има допълнителен тираж. Факт е, че този вестник е търсен в София и страната. Но става дума за монопол над бизнес и че някой друг определя до каква степен можем да изкарваме прехраната си, а става дума и за нарушаване на свободата на словото”, заяви още Николов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари