Кой не бива да яде нар?

0
В определени случаи този плод може да бъде вреден и дори опасен
В определени случаи този плод може да бъде вреден и дори опасен

В определени случаи този плод може да бъде вреден и дори опасен

Нарът е един от най-полезните плодове. Но в определени случаи може да бъде вреден и дори опасен.

Нарът може да навреди, ако се консумира от хора със склонност към запек, хипотония и други заболявания, информира д-р Елена Грек, цитирана от "Актуално".

Нарът е богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с оксидативния стрес в тялото, който води до разрушаване на клетките, възпаление и образуване на тумори. Но въпреки това свое качество, нарът не трябва да се консумира от всеки.

По-специално, този плод и особено сокът от него трябва да се използват с повишено внимание от пациенти с хипотония - хора с ниско кръвно налягане.

Д-р Елена Грек споделя, че сокът от нар е в състояние да понижи кръвното налягане, така че в случай на хипотония е по-добре да се сведе до минимум консумацията му.

Медикът допълва, че този плод и неговият сок имат още една особеност - разреждат кръвта, поради което често се препоръчват на пациенти, склонни към тромбоза.

Но комбинацията от нар и специални лекарства за разреждане на кръвта може да бъде опасна - това може да доведе до проблеми с кръвосъсирването. Хората, приемащи тези лекарства, не трябва да консумират нар.

Д-р Елена Грек също така определя този плод като потенциално опасен за хора с нередовно изхождане, които са склонни към запек.

Нарът може да забави чревната подвижност – особено когато се консумира на празен стомах. Той попада в списъка на забранените храни при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като увеличават производството на солна киселина в стомаха, което може да провокира обостряне на съществуващите патологии.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и прегледа при специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари