Кой кой е в партията на Слави Трифонов

0
За хората в листата на Слави не се знае почти нищо
За хората в листата на Слави не се знае почти нищо Снимка: в. "Бряг"

Голямата изненада на парламентарните избори, провели се на 4 април, несъмнено беше успеха на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събра почти 18% от гласовете и се превърна във втора политическа сила в страната. За ключовите хора в нея обаче, не се знае почти нищо

Въпреки че, според някои политолози, може да се очаква бързо разпадане на парламентарната група на партията, тъй като хората в нея са много различни и не са обединени от ясни политически цели, при всички положения, тези хора ще бъдат депутати и ще имат сериозна тежест при следващото управление, пише Gospodari.com

Ето по-интересните сред тях, които са на водещите позиции в листите по места.

София 23

Проф. Андрей Чорбанов е следван от Ива Йорданова-Рупчева, преподавател в НБУ и ръководител на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ в НС. След нея е още един юрист – адвокатът Андрей Михайлов, също от кастинга на Трифонов. Той има дългогодишен опит като адвокат и е едно от лицата на програмата за съдебна реформа на „Има такъв народ“. В същата листа е дългогодишният военен аташе в Турция и Иран Румен Попов, познато име във военното разузнаване. На по-задни позиции е поставена асистентката по международно публично право от Юридическия факултет на Софийския университет Паунита Петрова, част от експертния екип на партията в сектор „Правосъдие“.

София 24

Начело е икономическият експерт от КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова. След нея е бившият секретар на МВР Николай Радулов от времето, когато вътрешен министър беше Богомил Бонев, влязъл после в структурите на „Мобилтел“, докато компанията беше под контрола на Майкъл Чорни. През 2014 г. Радулов, който е преподавател в НБУ, се завъртя около Николай Бареков. Започнал е кариерата си като служител на ДС в столичното управление на МВР през 1983 г.

София 25

Листата води сценаристът Филип Станев, а след него е роденият през 1980 г. финансист Пламен Данаилов. Той е съдружник в кантората „Дренски, Данаилов, Неделчев и ко.“, където другият съдружник – адв. Калоян Неделчев, е свидетел по делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. В енергийните среди Иван Хиновски, който е на четвърто място, е определян като независим експерт. След него в листата е поставен Росен Димов, с над 20 г. стаж в НАП като инспектор по т.нар. оперативен контрол. В тази листа е и една от дъщерите на социолога и бизнесмен Андрей Райчев – Ружа.

Пловдив

Сценаристът и един от двигателите на партията на Трифонов и негов заместник Тошко Йорданов е водач. След него е световната шампионка по шахмат от 2004 г. Антоанета Стефанова, която е и четвърта в 24-и район в София. На трето място е Теодора Пенева, представена като част от екипа за сектор „Енергетика“. Има фирма за икономически и социални анализи. Четвърти е преподавателят от катедра „Психология“ на Великотърновския университет Манол Манолов, а пета е областната координаторка адвокат Николина Деспотова-Кузева, чийто съпруг Стойчо Кузев е бил общински съветник в Пловдив от ВМРО. Тя също е участник в кастинга на Трифонов за политици.

Пловдив-област

Сценаристът Тошко Йорданов води и тази листа. Втори е бизнесменът Танер Тюркоглу. До 2020 г. той е имал дял в хасковската фирма „Кейбълборю“, който прехвърля на турски граждани. Дружеството изгражда депо за съхранение и рециклиране на пластмасови отпадъци в Кърджали. Тюркоглу притежава фирма за отглеждане на земеделски култури в Джебел. Трети е карловският бизнесмен Лъчезар Бакърджиев. На местните избори през 2019 г. е бил кандидат за общински съветник от „Партия на зелените“. Със съпругата си имат фирма за производство на облекла „Флаулес България“. Бакърджиев е бил гуверньор на „Лайънс клуб – България“ и представляващ у нас на американската фондация на Lions клубовете. Основател на рок група Slippеrs. В листата е и секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов, който е координатор на партията за Асеновград.

Бургас

Водач е Ивайло Вълчев, основен сценарист на „Шоуто на Слави Трифонов“. Той е родом от Бургас, а неговият баща е уважаваният бургаски поет Ваньо Вълчев, по чиито стихове са и много популярни песни. Втори е експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, който често коментира световни събития в ⅞ TV. Пети е оперният певец Георги Султанов. Осмият Александър Рашев, представен като юридически експерт, е син на дългогодишен адвокат на строителните предприемачи от Свети Влас братя Диневи.

Варна

Листата води самият Слави Трифонов, следван от Любомир Каримански, финансов и банков експерт. Работил е за „Д банк“ и „Инвестбанк“. Той е и водач на листата в Габрово. Във варненската листа влизат и няколко бизнесмени, по-известният от които е Александър Благовестов, бивш изпълнителен директор на „Търговски дом“ – Варна, фирма от обкръжението на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който неотдавна беше изключен от БСП. Преди него е Кирил Симеонов, участник в риалити формати и в кастинга за бъдещия политически проект на Слави Трифонов.

Велико Търново

Начело на листата е доктор Атанас Чорбанов, който беше представен като част от екипа експерти на „Има такъв народ“ в сектор „Здравеопазване“. Той е начело и на листата в 23-ти софийски избирателен район. Втори е великотърновският адвокат и областен координатор на партията Момчил Иванов. След него в листата е също адвокат – Христо Дочев.

Русе

Листата се води от Светлин Стоянов, областен координатор на партията в Русе. Бивш офицер в НСО, бил е в екипа за охрана на бившия премиер Иван Костов и на бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков. Стоянов е един от хората, които се явиха на кастинга за подбор на кадрите на партията. На второ място е Васил Георгиев, който води и листата в Кърджали. Трети е бившият командос Билян Кършовски, който е доставял военно оборудване за армията и МВР. Той е и в листата в Стара Загора, която се оглавява от Слави Трифонов. На четвърто място е д-р Алпер Азизов Мурадов, специалист по ортопедия и травматология, част от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Св. София“. Мурадов е и на трета позиция в листата в Силистра. В листата е и синът на бившия депутат от БСП от 40-ото Народно събрание д-р Руденко Йорданов – Велин. През 2007 г. Велин Йорданов е бил кандидат за общински съветник в листата на Народняшка земеделска партия „Никола Петков“.

Плевен

Листата води Радостин Василев, който е и областен координатор. Той е адвокат и има адвокатска кантора в София в областта на търговското право. Адвокат е и на редица известни спортисти. Преди години името му се свързваше с присъствието на Александър Томов в ЦСКА. Василев е и кандидат за депутат в една от софийските листи на партията. След него е учителката Юлия Чортленева, която е и в листата в Кърджали. На четвърто място е поставен Александър Тодоров, който е в съвета на директорите на бившия приватизационен фонд, сега холдинг „Северкооп – гъмза холдинг“. Бил е управител на „Толекс консултинг“, като до миналата година съдружник в дружеството е бил бивш съдружник на водача на листата Радостин Василев. На следващото място е Данаил Найденов, който е трети и в листата в Шумен. Има фирма за озеленяване и поддръжка на тревни площи. Бил е кандидат за общински съветник в Плевен на местните избори през 2015 г. от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“.

Перник

Водач е Галя Бърдарска от института по водни проблеми към БАН. Името ѝ излиза по документите за фалита на КТБ с цесия за около 100 000 евро. Председател е на сдружението „Глобално партньорство по водите – България“. На второ място е областният координатор на партията Петя Димитрова, която е треньор по спортни танци. След нея е Лазарина Искренова, която е била кандидат за общински съветник на изборите през 2015 г. в Радомир, издигната от „Зелените“, сега Зелено движение. На четвърто място е поставен координаторът на партията за Перник Симеон Райков, който има фирма за мебели. До 2019 г. Негов съдружник е бил Радослав Динев, който сега е кмет на с. Църква, издигнат от БСП.

Видин

Първи в листата е адвокат Иво Атанасов, който е председател на Контролно-арбитражната комисия на партията на Трифонов. След него е офтамологът Снежана Йоханова, а трети – координаторът на формацията в крайдунавския град Светлана Стойкова. След тях са бизнесменът и състезател по самбо и джудо Милен Милчев и певецът Ивайло Гюров.

Враца

Листата във Враца се оглавява от областния координатор на партията Георги Георгиев. Той е строителен инженер и д-р по управление на инвестиционни проекти. Координатор на експертната група по регионално развитие на „Има такъв народ“ и един от авторите на програмата за регионално развитие на партията. Участвал е активно в предавания на телевизията на Трифонов, където коментира програмата за саниране на правителството, както и скъпото строителство на магистралите. Родом е от Враца, но живее в София. Втори в листата е енергийният експерт Иван Хиновски, който е и в листата на един от столичните райони. Трета е стоматологът Надя Антимова, а четвъртата позиция се заема от общинският координатор на партията за Враца Гергана Николова, която е от частния бизнес.

Габрово

На втора позиция в листата след водача Каримански е Деляна Пешева. Тя е била изпълнителен директор на „Креди агрикол България“, която КТБ купи седмица преди да я затворят.

Кърджали

Водач на листата е Васил Георгиев. Според местния сайт rodopi24.com той е бил служител в „Митническо разузнаване“, после на дипломатическа работа в Анкара, а от 15 години е шеф на голяма българска компания в Турция. Георгиев е бил и е управител на дружества, свързани с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Той е втори и в листата в Русе. След него в Кърджали е учителката и областен координатор Юлия Чортленева, част от експертния екип на партията за сектор „Образование“.

Смолян

Начело е Александър Вълев, сценарист в шоуто, роден в града. Вторият – Асен Кехайов, е програмист и състезател по бойни изкуства. Четвъртата позиция заема педагогът в детска градина от Девин Моника Карамитева, която е била част от „Шоуто на Слави“ като музикален изпълнител.

Монтана

Водач е адвокатът Пламен Абровски от експертния екип на партията за сектор „Земеделие“. Бил е представител на земеделското министерство в Брюксел с ресор обща земеделска политика в периода 2010 – 2015 г. Главен секретар е на управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България, чийто председател е бившият депутат от БСП Явор Гечев. Втора в листата е стоматоложката Надя Антимова, която е поставена на трето място и в листата във Враца. В листата са още Банко Банков, собственик на фирма с предмет на дейност ресторантьорство, и Десислава Цонева, която притежава дружество за счетоводни услуги. Тя е била и кандидат за общински съветник в Лом на местните избори през 2015 г. с листата на коалиция „Народен съюз“.Малко след като листата беше регистрирана в РИК, областният координатор на партията Георги Йорданов заедно с още няколко общински ръководители на „Има такъв народ“ обявиха, че напускат формацията, недоволни от подредбата на листата.

Пазарджик

Листата оглавява репортерът от телевизията на Слави Трифонов Станислав Балабанов, който задаваше неудобни въпроси по време на пресконференциите на НОЩ миналата пролет и отразяваше протестите срещу правителството на Борисов. Той е начело и на листата в Ловеч. Първоначално на второто място беше докторът по операционен мениджмънт и лектор в университета във Виетнам Светослав Георгиев, но в РИК – Пазарджик, беше внесена промяна, с която той отиде на трето място, а Тодор Василев, който беше трети, стана втори. В пазарджишката листа следват още Иван Лютаков, който е съдружник във фирма за производство и дистрибуция на медицински изделия, и д-р Силви Петров от експертния екип на партията в сектор „Здравеопазване“.

Ловеч

След Станислав Балабанов е Цветелина Георгиева, застрахователен брокер, която е и областен координатор. Следва я Галина Генова, финансов контрольор в Тетевен. През 2007 г. е била кандидат за общински съветник от партия „Отечество“ с лидер Цанко Цаков. На четвърто място е Иван Петров, който е собственик на фирма за рекламни услуги и продажба на канцеларски материали. Последен в листата е сценариста Александър Вълчев, който води листата в Смолян.

Силистра

Водач е сценаристът Драгомир Петров. Втори е юристът Петър Димитров, който е бил общински съветник в града в мандата 2007 – 2011 г. и е син на бившия депутат от СДС от града Христо Димитров.

Сливен

Начело е бизнесменът и областен координатор Владимир Русев. Има фирма за транспортни услуги в съдружие с полска компания. Втори е Иван Клисурски – съдружник в „Ай Ес Джи медикъл“ за доставка на медицински консумативи. Дял в същата фирма има Сибил Тошков Хаджитодоров. От данни в Търговския регистър се вижда, че адресната регистрация на Сибил в София съвпада с адреса, на който е регистриран по Булстат единият от сценаристите, Тошко Йорданов Хаджитодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари