Кой, как и защо превзе сайта "Правен свят"

0
Веселин Иванов (вдясно) опитва да предпази главния прокурор Иван Гешев от фалшиви банкноти евро с лика на Бойко Борисов, хвърлени от активист на "Демократична България" в Народното събрание, 14 октомври 2020 г.
Веселин Иванов (вдясно) опитва да предпази главния прокурор Иван Гешев от фалшиви банкноти евро с лика на Бойко Борисов, хвърлени от активист на "Демократична България" в Народното събрание, 14 октомври 2020 г. Снимка: БТА, архив

Той беше малък и твърде специализиран сайт, за да е известен на широката публика

 Постепенно натрупа авторитет и се превърна във водещ източник на юридически новини. На върха на успеха му собственикът се смени и имиджът на сайта помръкна. Редакционната му политика направи обратен завой, а черното твърде често започна да се представя за бяло, пише Борис Митов в Свободна Европа. 

В края на юни сайтът изчезна физически. Неговата история твърде добре илюстрира съдбата на медии, превзети със съмнителни цели, за да бъде подмината.

Правен свят“ започна съществуването си като списание, което след 2008 г. беше заменено от едноименен сайт. Той постепенно разшири аудиторията си в юридическите среди, а и не само в тях.

Единственият по онова време специализиран правен сайт печелеше доверие години наред и по естествен път стана място за дискусии между действащи магистрати и адвокати. Съдържанието му се отличаваше със задълбочени правни анализи, а често и с критични публикации по конкретни дела или решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) и парламента.

Това се промени в края на 2017 г., когато новото му ръководство промени съдържанието му и трайно го насочи срещу критиците на прокуратурата и ВСС. Две години по-късно главният редактор на сайта стана част от екипа на новия главен прокурор Иван Гешев.

Тези събития отбелязаха големият завой в редакционната политика на „Правен свят“, завършил в края на миналия месец със спиране на медията. Официално на интернет страницата ѝ е посочено, че е „в процес на обновяване“. Според източници от екипа, цитирани от „Дневник“, сайтът всъщност спира работа. Изпълнителният му директор твърди, че той ще продължи да съществува, но отказва да коментира подробности.

Всичко това става по-малко от месец, след като Държавният департамент на САЩ наложи санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и още двама души по глобалния закон „Магнитски“. Малко преди това той пък продаде изданията си.

Какво е общото между „Правен свят“ и бившите медии на Пеевски и каква е причината за внезапното спиране на специализирания сайт? Свободна Европа потърси отговори на тези въпроси в историята на самата медия.

От "професионален тон" до "чудовище"

Мирела Веселинова в момента е журналист в „Капитал“. От 2011 до 2014 г. тя е главен редактор на „Правен свят“ точно в периода, в който сайтът започва бързо да се развива.

„Идеята беше да запазим професионален тон, да представяме всички важни правни и политически събития всекидневно като ги надграждаме. В началото беше само специлизиран новинарски сайт, но след това естествено се наложи необходимостта да се надгражда с аналитични и коментарни материали, интервюта“, спомни си Веселинова пред Свободна Европа.

През 2014 г. тя става част от екипа на тогавашния правосъден министър Христо Иванов във втория кабинет „Борисов“ (2014 – 2017), а мястото ѝ начело на сайта е заето от Ралица Петрова. След нея главен редактор става Павлина Желева, с която в момента работят в правния портал „Лекс“.

Двете остават в „Правен свят“ до есента на 2017 г. Тогава сайтът е придобит от сдружението „Международен правен център“ и Желева е заменена от Веселин Иванов. Към онзи момент той е екссъветник на бившата правосъдна министърка в кабинета „Орешарски“ (2013 – 2014) Зинаида Златанова, бъдещ управител на телевизия BiT и бъдещ директор на пресцентъра на прокуратурата.

„В момента, в който медията започна да расте, да гради авторитет, да се цитира като меродавен източник, тя се превърна в опонент – заради факта, че даваше новините в пълнота, […] че се представяха всякакви мнения без цензура. Точно това се оказа по-късно и причината тя да се превърне в мишена за овладяване”, разказа Веселинова.

В рамките на месец след идването на Иванов, целият досегашен екип на „Правен свят“ е освободен и започва подмяна на съдържанието на сайта. От него изчезват критичните публикации за мнозинството във ВСС около тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и за прокуратурата като цяло. Новата редакционна политика започва да се припокрива с тази на издания като „Телеграф“, „Монитор“ и сайта ПИК.

От една страна се радвам, че най-накрая тази агония на „Правен свят“ свърши, защото този сайт се изроди в едно чудовище, в един Франкенщайн, мразен от всички. В този смисъл краят му е съвсем логичен. От друга страна, има нещо много фрустриращо в това, че някой може просто така да изтрие всичко, писано с години. Там имаше много ценни текстове, мнения, анализи, експертни коментари на юристи, дискусии“, добави Веселинова.

"Деградацията на медийната среда"

Според нея съществуването на „Правен свят“ в последните няколко години се е превърнало в „позор“, който цялостно онагледява „деградацията на медийната среда в България“. Журналистката е уверена, че заглушаването на критични медии чрез тяхното придобиване е отработен модел.

На въпрос дали вижда пряка връзка между официалното оттегляне на Пеевски от медийния пазар в страната, санкционирането му по „Магнитски“ и спирането на „Правен свят“, Мирела Веселинова отговаря, че макар да не може да докаже такава връзка, тя изглежда очевидна. Добавя обаче, че според нея развоят на тези събития не са единствената причина за съдбата на правния сайт.

„Не можеш дълго време да поддържаш такава медия като това, в което „Правен свят“ се превърна през последните години, и да очакваш тя да е авторитет и да ти върши мръсната работа – да промива общественото мнение, да бъде контрапункт на истината. Можеш да я поддържаш само известно време с фалшиви новини, флашки и т.н., както сме виждали в много други медии“, коментира Веселинова.

По думите ѝ към днешна дата съществуването на „Правен свят“ в този му вид просто се е обезсмислило и той окончателно се е превърнал в издание, на което „никой не вярва, никой не чете – просто се загуби смисълът от влизането в този сайт“.

„Медията се превърна в един рупор на прокуратурата, там очевидно се пращаха текстове от прокуратурата и от цялата тази мрежа, обслужваща Сотир Цацаров и Иван Гешев. Тя просто стана един допълнителен пресцентър на прокуратурата, където прокуратурата не беше длъжна да спазва добрия тон, който донякъде е длъжна да спазва на официалния си сайт.“

"Човекът, който да пусне гилотината"

Подобни впечатления споделя и друг журналист, чийто професионален път го е срещал с Веселин Иванов в сходна ситуация. Става въпрос за бившия програмен директор на вече несъществуващата телевизия BiT Сашо Диков, който в момента води авторско предаване в „Евроком“.

Иванов влезе в управлението на тази медия в началото на 2018 г., само няколко месеца, след като пое „Правен свят“. Тогава BiT официално беше продадена от братята Павел и Румен Вълневи на Мирослав Янев, който публично декларираше намерение да я развива с помощта на модерни технологии. Веднага след смяната на собствеността обаче, всички актуални предавания бяха свалени от ефира на телевизията и никога повече не бяха възстановени. Впоследствие журналистите постепенно напуснаха и тя спря да съществува.

Към този момент BiT беше изградила имиджа на критична към властта телевизия, чието финансиране по думите на издателя на „Сега“ Сашо Дончев беше станало обект на интерес лично от Сотир Цацаров по време на срещата им, известна като „ЦУМ-гейт“.

След няколко дни казах [на Мирослав Янев]: „Ти идваш тук и унищожаваш най-ценното, което има тази телевизия – актуалните ѝ предавания. Това ми говори само едно – че един много влиятелен прокурор е поискал от един много богат олигарх да даде пари, за да може един медиен магнат да извърши покупката и нещата да приключат. Очевидно теб не те интересува по-нататък бъдещето на телевизията като някакъв бизнес проект.“ Разбира се всичко това му го казах с конкретни имена, които сега не мога да кажа, защото нямам доказателства. Мога спокойно да кажа, че Красимир Гергов беше медийният магнат. Останалите двама не мога да ги посоча поименно, въпреки че не е трудно човек да се досети кои са“, разказа Диков пред Свободна Европа.

По думите му скоро след този разговор в BiT като управител се е появил и Веселин Иванов. Диков го описва като „човека, който да пусне гилотината, да приведе в изпълнение присъдата, а именно – закриване на телевизията“.

На въпрос дали смята, че олигархични интереси са били водещи и в промяната на редакционната политика на „Правен свят“, телевизионният водещ си спомни, че по онова време е било „публична тайна“, че под някаква форма Делян Пеевски е поставил под свой контрол сайта.

„Казвам какво се носеше като слух, но за да се смени толкова рязко политиката на една медия – обратно на дотогавашната ѝ посока и в синхрон с изданията на Пеевски – това очевидно подсказва за някаква скрита смяна в собствеността“, допълни Сашо Диков.

Преподавателката по медийно право проф. Нели Огнянова също открива пресечни линии между назначенията на Иванов и интересите на хора като Красимир Гергов и Делян Пеевски. Тя припомни, че наред с факта, че Гергов е консултирал продажбата на BiT, според информация на „Капитал“ дружеството, създадено за сделката, „ползва същите адвокати като хотел „Берлин“, резиденцията на Пеевски до тази година“.

„Гергов и Пеевски се нуждаят от наемници, Веселин Иванов очевидно е такъв. Въпросът е как човек с траектория на наемник е доверено лице на главния прокурор“, риторично попита проф. Огнянова пред Свободна Европа.

"Лични работи на други хора"

Свободна Европа потърси за коментар и изпълнителния директор на „Правен свят“ Слави Танкеин. Според данните в Търговския регистър той влиза в ръководството на сайта на 12 септмври 2017 г. Месец и половина преди това да направи и Веселин Иванов.

„Както виждате, на сайта пише, че се обновява – това е информацията, която мога да ви дам към момента“, заяви Танкеин в отговор на въпрос дали екипът на медията продължава да ходи на работа и да получава заплати.

Попитан дали може да уточни на какво се дължи промяната в редакционната политика на „Правен свят“ след края на 2017 г., той каза, че не вижда „някаква рязка промяна“. На уточняващ въпрос дали след този момент сайтът е започнал изцяло да защитава официалните позиции на прокуратурата, Танкеин добави, че „това е въпрос на гледна точка“.

„Плюс това сайтът си промени собствеността, така че мисля, че и това има някакво значение“, каза още изпълнителният му директор.

Помолен да сподели дали назначаването на Веселин Иванов начело на пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев в началото на 2020 г. е оказало влияние на редакционната политика на „Правен свят“, Танкеин отговори: „Това са си някакви лични работи на други хора, не мога да ги коментирам.“

Свободна Европа изпрати писмени въпроси и на самия Иванов. Пресцентърът на държавното обвинение отговори от негово име по следния начин: „Благодаря за любезната покана, която на този етап ще отклоня. Когато приключа професионалните си ангажименти в Администрацията на главния прокурор на Прокуратурата на Република България, може би ще отделя време, за да обсъдим предизвикателствата пред българската журналистика.“

Веселин Иванов – от БНР до главния прокурор

Веселин Иванов е човекът, който носи промяната в редакционната политика на „Правен свят“ през октомври 2017 г. – от критична към пропрокурорска медия. Само 4 месеца по-късно той става управител на телевизия BiT, която току що е сменила собствеността си и ѝ предстои закриване.

Кариерата на Иванов минава през БНР, където той е съдебно-криминален репортер между 2003 и 2007 г. Впоследствие работи в несъществуващата вече телевизия PRO.BG, за кратко е продуцент на „Код: Криминално“ по бТВ, а след това става редактор на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

На политическата сцена Иванов се изявява като медиен съветник на бившата еврокомисарка и основателка на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева и на бившата правосъдна министър Зинаида Златанова. От януари 2020 г. той оглавява пресцентъра на прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари