Кой и защо страда от т.нар. "мозъчна мъгла" - или когато често забравяме

1
Понякога ви се случва да стоите в стая и да се чудите защо сте там, или забравяте внезапно имената на хора, които познавате добре
Понякога ви се случва да стоите в стая и да се чудите защо сте там, или забравяте внезапно имената на хора, които познавате добре Снимка: iStock/Guliver

Вие сте жена на 40 или 50 години и понякога ви се случва да стоите в стая и да се чудите защо сте там, или забравяте внезапно имената на хора, които познавате добре, или започвате изречение и забравяте какво е това, което трябваше да кажете

 Бъдете спокойни - има просто и лесно обяснение на това състояние и то е свързано с „мозъчната мъгла“ по време на менопауза, пише zdrave.to

Много жени се притесняват, че това неприятно разсейване и загуба на памет са ранни признаци на деменция. Но ако тези преживявания съвпадат с промени в нивата на хормоните ви и може би няколко (или много) горещи вълни, е много по-вероятно те да са признаци на менопауза, отколкото на начало на деменция.

Какво е всъщност „мозъчната мъгла“, която е свързана с хормоните

Има много спекулации защо някои жени страдат повече от „мозъчната мъгла“ на менопаузата, отколкото други. Може да е свързано с нивата на естроген или с взаимодействието между нивата на хормоните и невротрансмитерите в мозъка.

В перименопаузата и ранните етапи на менопаузата жените споделят, че забелязват промени в способността си да мислят ясно, да вземат решения и да функционират добре психически. Някои описват това като „мозъчна мъгла“. Могат да се изпитват затруднения при усвояването и използването на нова информация.

Вече е известно, че тази форма на мозъчна мъгла засяга около две трети от жените в менопауза и перименопауза. Промяната на нивата на хормоните оказва влияние върху женския мозък. Обикновено, първият с намалени нива е хормонът прогестерон и това може да доведе до раздразнителност, промени в настроението и мозъчна мъгла, а също и нарушения на съня. Последното само по себе си може да повлияе на способността на мозъка да функционира оптимално.

Съществува връзка между загубата на умения свързани с вербалната памет (или да ти се „губят думи“) и силата и честотата на горещите вълни. Проучване показва, че жените, които са имали най-много горещи вълни в рамките на един ден, имат и най-лошите резултати в работата на вербалната памет. Дори и да няма други симптоми на менопауза, паметта все пак може да бъде засегната от спада в нивата на хормоните.

За огромно облекчение на много жени проблемите с мозъчната функция най-вероятно са причинени от нивата на хормоните, като това е временно състояние и не е свързано с някакъв повишен риск от деменция или болест на Алцхаймер.

Университетът Рочестър в Ню Йорк провежда набор от невропсихологични тестове за диагностика на когнитивния дефицит сред 117 жени на средна възраст.

Изследователите оценяват техните менопаузални симптоми, измерват нивата на хормоните им и установяват, че намалението на вниманието/работната памет, вербалното учене, вербалната памет и фината двигателна скорост може да е най-очевидно през първата година след последния менструален период.

Доказано е, че жените с хистеректомия и яйчниците им са отстранени хирургично в по-млада възраст, са по-податливи на ефектите от липсата на хормони, произвеждани от яйчниците върху мозъка. Жените с отстранени матка и яйчници и след това са приемали хормонална заместителна терапия, са с по-бавен когнитивен спад в сравнение с жените, които не са приемали хормони.

Първата година от менопаузата вероятно ще бъде най-тежка за мозъчната дейност, а паметта и способността за учене обикновено се връщат към нормалното след завършване на процеса на менопауза.

Как може да помогнете на мозъка си по време на менопауза?

Докато сте в менопауза, има неща, които можете да направите, за да управлявате успешно ситуацията.

• Общ преглед на здравословното състояние. Посетете личния си лекар, за да се уверите, че симптомите ви са свързани с менопаузата, а не с някаква друга причина. Проверявайте редовно кръвното си налягане. Хипертонията (високо кръвно налягане) може да причини горещи вълни и също да увеличи риска от когнитивно увреждане, съдова деменция и болест на Алцхаймер. Доказано е, че жените с много високо кръвно налягане имат 30% повишен риск от развитие на когнитивно увреждане.

• Физически упражнения, тренировки и фитнес. Упражненията са от съществено значение за предотвратяване на хронични заболявания и са полезни и за преодоляване на раздразнителността, помагат ви да спите, както и да поддържате здравословно тегло, здрави кости и мускули.

• Упражнявайте ума си. Правете списъци, които да ви помогнат да останете организирани. Предизвикайте ума си всеки ден с мозъчни стимули като решаване на кръстословици, четене, изучаване на нещо ново- умение, език или музикален инструмент. Срещайте се редовно с приятели, участвайте в социални и благотворителни инициативи.

• Сънят. Нарушеният сън или липсата на качествен сън нарушава нормалната мозъчна функция и допринася за мозъчната мъгла. Дайте си време да заспите. Уверете се, че леглото и възглавниците ви са удобни и спалнята е тиха и тъмна. Електронни устройства, които излъчват светлина или вдигат шум нямат място в леглото.

• Хранене. Погрижете се за ежедневното си меню. Яжте много зеленчуци и плодове и други непреработени пълноценни храни. Избягвайте да ядете животински мазнини и трансмазнини.

• Диетични напитки. В сравнение с хората, които твърдят, че не консумират диетични напитки, хората, които пият поне една на ден, имат три пъти по-голям риск от инсулт и са три пъти по-склонни да развият деменция. Избягвайте изкуствените подсладители като аспартам и пийте водата за утоляване на жаждата.

• Алкохол. Много жени откриват, че когато пият алкохол по време на менопаузата, това влошава горещите вълни, нощното изпотяване и безсънието.

• Здравословно тегло. Постигнете и поддържайте идеалното си тегло. Проучване от 2013 г. показва, че паметта след менопауза се подобрява при жени с наднормено тегло, след като са отслабнали чрез диета.

• Тютюнопушене. Пушенето на тютюн засяга мозъчния кръвоток, което има неблагоприятен ефект върху мозъчната функция. Пушенето може също да влоши горещите вълни на менопаузата и да увеличи риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и някои видове рак.

• Медитация. Практиките за релаксация като медитация, тай чи, йога и дихателни техники могат да помогнат при тревожност, раздразнителност и проблеми със съня.

• Преглед на лекарствата. С напредване на възрастта може да е по-вероятно да ви предписват лекарства за хронични здравословни състояния. Някои от тях – хапчета за сън, лекарства за високо кръвно налягане, антидепресанти и статини – може да имат ефект върху паметта и мозъчната функция. Ако забележите, че мозъчната ви функция се е влошила след започване на едно от тези лекарства, помолете Вашия лекар или фармацевт да прегледа лекарството, което приемате.

• Билки и добавки. Някои от билките и добавките, които използваме за лечение на горещи вълни и промени в настроението при менопаузата, могат също да помогнат при „мозъчната мъгла“ и проблеми с паметта. Потърсете съвет от медицински специалист, ако проучвате тази опция. Някои често срещани примери включват черен кохош, червена детелина, гинко билоба. Уверете се, че приемате достатъчно витамини В6 и В12, за да поддържате когнитивната функция през менопаузата и след това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари