Кой френски завод обгазява русенци?

0
Кой френски завод обгазява русенци?

Жители на Русе сигнализираха за периодично обгазяване на въздуха в града. Те са притеснени от задушливата и неприятна миризма, която се носи от крайните квартали към центъра. Според хората, въздухът се трови от някое от близките предприятия, но нито една институция досега не е установила причинителя на замърсяването. Всичко това се случва дни след като Европейската комисия обяви, че ще съди България за трайно високи равнища на прахови частици.

Привечер или рано сутрин – тогава най-силно се усещат неприятните миризми, разказват русенци. Най-потърпевши са кварталите Възраждане и Здравец, но в зависимост от вятъра, мръсният въздух достига и до централната част на града.

Владислава Гарвалова: “Много гъст, плътен, неприятен газ. Не е със сигурност изгорял газ от коли.”

От проблема страдат най-вече хронично болните и малките деца. Андриана Николова има 4-годишен син. Казва, че вече няколко месеца детето й е със здравословни проблеми: “Детето ми е със запушен нос, без да е болно, без да е видима причината за това. Когато излезем извън Русе за няколко дена, той изведнъж започва да се чувства по-добре… И от колеги и приятели разбирам, че и с техните деца е същия пробле.”

Възможните източници на замърсяване са няколко, като съмненията на хората са насочени най-вече към френския завод за авточасти. Миналата година екоинспекцията затвори вентилационни отвори на предприятието заради проблеми с отвеждането на вредните емисии. Русенци обаче искат да знаят сега как стоят нещата.

Владислава Гарвалова: “Ние не можем да бъдем сигурни откъде ни тровят, това трябва да бъде от някакъв лицензиран орган установено.

Затова и събралите се тук бяха разочаровани, че на тази дискусия не е поканена нито една институция. Екипът на БНТ Русе изпрати запитване до регионалната екоинспекция в Русе има ли отчетени отклонения от нормите и кои са възможните замърсители. Русенци помнят обгазяванията от Румъния през 80-те години. Тогава общественото недоволство предизвика затварянето на вредното химическо производство в Румъния и преди това да се случи, стотици семейства се изселиха, за да се спасят от мръсния въздух.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари