Кой е "най-бързият" език в света?

1
Един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда
Един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда

Един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда

Когато изучаваме нов език, често оставаме с впечатлението, че носителите на езика произнасят изречения много по-бързо, отколкото мозъкът ни може да обработи. Това обаче далеч не означава, че имаме лоши езикови умения или лингвистичен релативизъм - някои езици наистина са "по-бързи" от други, пише Lifestyle.bg.

Разбира се, скоростта на речта може да варира от човек на човек. Някои хора просто говорят бавно, докато други бълват думи като картечница. По същия начин повечето хора ще променят темпото на речта си в зависимост от обстановката, настроението си и т.н.

Въпреки това, един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда. Многобройни проучвания изследват този показател и много от тях стигат до едно и също заключение: японският е най-бързият език.

Проучване от 2011 г. на изследователи от университета в Лион разглежда седем различни езика и ги класира по техните срички в секунда. Япония е на първо място със 7.84 срички в секунда, следвана от испанския език с 7.82 срички в секунда, френски (7.18), италиански (6.99), английски (6.19), немски (5.97) и мандарин (5.18).

Интересното е, че възприеманата скорост на даден език също има нещо общо с това колко информация може да кодира. Друго проучване от университета в Лион през 2019 г. разглежда 17 различни езика в Европа и Азия по отношение на информацията, която предоставя всяка сричка. Въпреки че японският очевидно се говори бързо, той не съдържа много информация с всяка сричка. Изследователите размишляват, че езикът се говори по-бързо в опит да се изпълнят изреченията с повече смисъл.

"Откриваме солидни доказателства, че някои езици се говорят по-бързо от други (например говорещите японски и испански произвеждат около 50 процента повече срички в секунда от говорещите виетнамски и тайландски). Освен това някои езици "опаковат" повече информация на сричка поради тяхната фонология и граматика (например английският има около 11 пъти повече видове срички, отколкото са възможни в японския)", казва Дан Дедиу, съавтор на изследването от 2019 г. в изявление.

Интересно да се отбележи обаче е, че тези лингвистични изследвания са фокусирани върху европейските и източноазиатските езици, пренебрегвайки хилядите други различни езици, които съществуват в света. Въпреки че е вярно, че почти половината от световното население говори един от само десет езика като свой майчин език, има изобилие от любопитни и прекрасни езици, които вероятно ще опровергаят всички предположения, пишат от IFL Science.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари