Кой е арестуваният Велико Желев?

3
Строителният бос е собственик на редица фирми, най-голямата от които е "Хидрострой"
Строителният бос е собственик на редица фирми, най-голямата от които е "Хидрострой" Снимка: БГНЕС

Строителният бос е собственик на редица фирми, най-голямата от които е "Хидрострой"

МВР провежда акция в офисите на строителния предприемач Велико Желев в центъра на София. Според първоначалната информация той е задържан за 24 часа.

Акцията е по дело за принуда. Към момента разследващите не дават повече информация.

По информация на БНТ Велико Желев упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.

Офисът на столичния булевард "Цар Освободител" е бил претърсен в негово присъствие.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой", пише Mediapool.

По времето на правителството на НДСВ и ДПС за кратко беше шеф на пътната агенция. Възходът на строителната му империя започна по времето на управлението на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която преименува на ВДХ.

След тази сделка Желев навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. – обект на гордост и хвалби от страна на бившия премиер Бойко Борисов. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити, след като пред медии взе няколко проби от участъка.

През февруари АПИ изплати дължимото на фирмите Желев свързано с изграждането на магистрала "Хемус". Той спечели изграждането на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация, а в момента строи един лот по схемата с инхаус възлагането от магистралата.

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Разследването по "Хемус" е отделен сюжет, но в миналото бившият вътрешен министър Бойко Рашков намекваше, че Желев може да е свързан с нередностите по този проект. Рашков говореше за един "велик и жилав" строител, който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по "Хемус", когато бяха претърсени няколко строителни фирми.

Дори след падането на ГЕРБ от власт, Велико Желев успя да финализира и да подпише договорите за изграждането на участък от магистралата "Велико Търново - Русе" за около 1 милиард лева, както и за тунела под Шипка - за 350 млн. лв. Двата обекта се изграждат с европейски средства по програма "Транспорт" 2021 - 2027 г. В момента тече проектирането на обектите, тъй като са на инженеринг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 22
    1
    Спокоен
    Такааа, Гешев нанесе изненадващ удар. То беше ясно, че Борисов се готвеше да го пожертва, но очевидно Гешев няма да се даде без бой. Сега вече филма става екшън.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари