Кмет съди МВР за незаконен арест

0
Кметът на Сандански беше задържан през 2021 г. заради списъци с имена на хора, населени места и цифри, открити в колата му
Кметът на Сандански беше задържан през 2021 г. заради списъци с имена на хора, населени места и цифри, открити в колата му Снимка: Община Сандански

Кметът на Сандански беше задържан през 2021 г. заради списъци с имена на хора, населени места и цифри, открити в колата му

Кметът на Сандански Атанас Стоянов заведе дело срещу ОД на МВР – Благоевград за незаконен арест. Той е подал искова молба в Административен съд по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в която претендира за обезщетение от 15 000 лв., научи „Струма“. На толкова е оценил градоначалникът душевните болки и страдания, които е претърпял, след като в края на изборния ден на 14 ноември 2021 г., когато се провеждаше двоен вот – за президент и парламент, той бе арестуван за 24 ч. Кметът на Сандански реши да търси правата си, след като полицейската заповед по ЗМВР, с която е задържан, бе отменена от Административен съд – Благоевград, а разследването прекратено, пише Вестник Струма.

Припомняме, че Атанас Стоянов бе спрян с лекия си автомобил „Ауди“ от полицаи на 14 ноември 2021 г. около 19:30 часа в с. Ново Делчево, община Сандански. При полицейското претърсване в колата е намерен плик, който бе отворен след около 3 часа в присъствие на прокурор и адвокат, а в него са открити листа със списъци с имена на хора, населени места и цифри, както и сумата от 2240 лв. Кметът Атанас Стоянов бе задържан за 24 ч. в полицейското управление, след което бе освободен без обвинение, а самият той заяви, че пликът не е негов и му е подхвърлен. В списъка е имало имена на починали хора и на такива, които са в чужбина. По случая бяха разпитани множество свидетели, но никой не уличил кмета на Сандански в изборна търговия.

Кметът определи ареста си като политическо задържане и опит за дискредитиране: „Бях спрян от органите за проверка, оказах пълно съдействие. Учудващо за мен, бе намерена една чужда вещ, с която аз нямам нищо общо. Един плик, в който се оказаха определена сума и имена на лица. Не подозирам никого, но за мен това е категоричен опит за дискредитиране“, коментира тогава Стоянов часове след като бе освободен от ареста.

Той подаде молба в Районен съд – Сандански за отмяна на заповедта за задържане като незаконосъобразна. На първа инстанция молбата му е отхвърлена, като съдът прие, че заповедта за 24-часовото задържане е законна, защото в нея е посочено, че „има данни за извършено престъпление“.

„Не е необходимо тези данни да са пълни или да уличават по категоричен начин лицето в извършеното престъпление, достатъчно е да сочат обстоятелства, обосноваващи подозрение срещу лицето. От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган е разполагал с данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление“, мотивира се районният съдия Рая Манолева.

Според защитата на кмета заповедта на РУ – Сандански е незаконосъобразна. „В нея няма посочени фактически основания за задържането, такива няма и в преписката към нея. Посочено е единствено и само, че има данни за извършено престъпление. Какви са тези данни, в самата заповед не е посочено“, заяви адвокат Иван Чолаков.

Решението на РС – Сандански бе обжалвано пред Административен съд – Благоевград, който го отмени и вместо това постанови, че полицейската заповед е незаконна. На база на това окончателно решение сега кметът Атанас Стоянов завежда дело срещу ОД на МВР – Благоевград за обезщетение, което предстои да бъде разгледано от председателя на Административен съд – Благоевград Стоянка Пишиева-Сахатчиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари