Кога трябва да изпиете последното кафе за деня, за да нямате проблеми със съня?

1
Кофеинът може да понижи качеството на съня ви и да доведе до хаос в биологичните ритми
Кофеинът може да понижи качеството на съня ви и да доведе до хаос в биологичните ритми

Кофеинът може да понижи качеството на съня ви и да доведе до хаос в биологичните ритми

Вероятно сте чували, че кофеинът може да наруши съня ви.

Много хора са на мнение, че изпиването на последната чаша кафе в късния следобед или дори рано вечерта няма да навреди на пълноценния им сън.

За съжаление, науката казва друго: Independent цитира изследване, което предполага, че кафе не трябва да се пие по-късно от 14:00 часа или поне седем часа преди да си легнете.

Според проучване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, консумацията на кофеин през шестте часа преди лягане не е задължително да ви държи будни, но ще понижи качеството на съня ви. Освен това ще доведе до хаос в биологичните ритми, алармира "Актуално".

Според друго проучване, публикувано в Science Translational Medicine, консумацията на двойно еспресо три часа преди лягане (или негов еквивалент, приблизително 60-100 mg кофеин) може да върне часовника на тялото ви с близо час назад.

Що се отнася до това колко чаши кафе трябва да пиете на ден, Мауо Clinic препоръчва около четири, което е приблизително около 400 mg кофеин.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари