Кога е най-добре да се сложи киселото зеле?

32
Нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле в бидона
Нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле в бидона Снимка: zajenata.bg

Вече застудя и започваме да се оглеждаме на пазара за зеле - може ли зима без кисело зеле?

Дали обаче знаете една от основните "тънкости" на киселото зеле, а именно - кога ТОЧНО трябва да го сложите да втасва в бидона? По въпроса съществуват редица мнения - някои го правят в края на октомври, а други в началото на втората седмица на ноември. Но нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле, пише i-woman.bg.

Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица.

Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана. А ферментацията на захарта води до образуване на млечна киселина, което е в основата на самия процес за ферментиране на зелето.

Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.

Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле - фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.

Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари