Коалиционното споразумение е на финала

0
Проучвателният мандат за съставяне на правителство може да бъде получен още утре
Проучвателният мандат за съставяне на правителство може да бъде получен още утре Снимка: Дневник

Проучвателният мандат за съставяне на правителство може да бъде получен още утре

От "Продължаваме промяната" смятат, че коалиционното споразумение е на финала, като всяка партия ще излъчи свой вицепремиер.

Преди това обаче окончателният вариант на документа трябва да бъде одобрен от колективните органи на бъдещите коалиционни партньори, уточни БНТ

До 1 часа след полунощ са уточнявани последните детайли около финалния вариант на споразумението, което тази сутрин е изпратено на коалиционните партньори, заяви Кирил Петков.

"И ако всичко мине по план, както се надяваме, би трябвало в четвъртък да имаме финализиран документ с министерства, хора. И да сме готови да вземем мандата, най-вероятно утре или вдругиден", каза Кирил Петков.

В ранния следобед съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че споразумението е на финала.

"Току що обсъдихме няколко последни корекции. Говорим буквално за едно, две изречения, така че се надяваме текстът, окончателният, днес да е довършен. Всяка партия ще има вицепремиер. Плюс има вицепреимер, който реално ще се занимава с ефективно управление, така че мисля, че ще са 5", каза Василев.

Бившият заместник-министър на икономиката Калина Костадинова и настоящ депутат призна, че е получила покана да бъде вицепремиер: "Да, аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост".

Асен Василев съобщи, че на този етап не е уточнено дали окончателното споразумение ще бъде подписано поотделно или общо от всички коалиционни партньори.

Утре БСП свиква своя колективен орган за окончателно потвърждаване на документа. Лидерът на левицата отказа да назове номинациите на социалистите за министри.

"Винаги сме ви казвали едно и също. Първо споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена", каза Корнелия Нинова.

От ИТН бяха лаконични. Любомир Каримански каза:

"Не е моментът и не е редно ние да казваме неща, които би трябвало да бъдат огласени от мандатоносителя. Смятам, че това е в изключително негово право.

- А г-н Трифонов ли ще подпише коалиционното споразумение?

- Г-н Трифонов представлява партията, да".

От "Демократична България" ще обсъждат споразумението тази вечер, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той предупреди да не се очаква съвършения документ, тъй като той е резултат от много компромиси между различни политически субекти.

"Колкото и да е сложно, колкото и да е трудно и да има рискове, в крайна сметка постигаме от наша гледна точка най-важната цел - да има управление в България, което да бъде структурно, във възможната степен независимо от корупционните кръгове в ГЕРБ И ДПС", каза Христо Иванов.

Според ГЕРБ бъдещите управляващи не предлагат начини и механизми за решаване проблемите на хората, а само лозунги.

"Аз като дълбокоскептичен човек не видях от тези преговори нещо друго, освен групова терапия за успокоение на емоция и съвест, отколкото нещо друго", каза Даниел Митов.

От ДПС завиха че не поставят червени линии, когато става въпрос за България.

"Ние не сме хора, които да поставяме червени линии. Ние сме хора диалогични, хора, които от дълги години разбираме от управление на държавата и смятам, че това, което ще се случи тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС", каза Рамадан Аталай.

От "Възраждане" обвиниха бъдещите управляващи, че истинските разговори за коалиране са останали скрити от медиите.

"Както е известна латинската сентенция - "казаното отминава, написаното остава" - да видим какво са записали и зад какво ще се подпишат", каза Костадин Костадинов.

След получаване на мандата от "Продължаваме промяната" ще имат 7 дни конституционен срок, в който да обявят състав и структура на кабинета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари