Княз Кирил: Когато срещнах за първи път бъдещия съпруг на дъщеря ми, казах си: Искам да го видя след 10 г.

1

Публикуваме интервю с княз Кирил, споделено в 24 часа:

-Здравейте, как беше партито за рождения ви ден, видяхте ли се със семейството, с децата?

-Моят рожден ден мина много добре. Тази година станах на 58 г., една благонадеждна възраст. Но всъщност нямах възможност за парти, защото в понеделник имах някои срещи - това бяха предложения, правих селекция на тези разговори, и всичко това ми отне времето до 23:30 ч, така че не бях в състояние да предложа парти. Но пък се събудих на едно място, близо до езерото в Кордоба, което бе чудесен начин да започне денят, в който съм се родил. След това хванах ранния влак за Мадрид, за да се върна на работа, и това много ми хареса.

-Направихте ли си някакъв анализ преди или след рождения ден? Някакви нови планове, промениха ли се с нещо приоритетите, защото всеки рожден ден е специален по някакъв начин?

-Аз не планирам (в личния живот – бел. ред.), такъв съм по природа, по-скоро съм склонен да мисля, че трябва да се справям с нещата такива, каквито са. Истината е, че около всеки рожден ден, с всяка изминала година аз мисля все повече. Ако преди бях щастлив, че съм по-възрастен с още една година, че имам повече опит, сега нещата се променят. Скоро ще стана на 60, питам се какво значи това в професионален план, колко дълго още ще работя по същия интензивен начин, трябва ли да бъде така, или трябва нещо да променя. Наблюдавам по-голямата картина. Аз не си поставям някакви специфични цели за всяка година. Това не е в моята природа.

- От тази гледна точка появиха ли се нови приоритети след този рожден ден?

-Да, има някои промени. Децата вече са по-големи, което променя и ежедневните ми задължения. Не е необходимо да прекарвам толкова време с тях, да уча с тях, да им помагам за домашните. Това е съществена промяна и разбира се, че това ме прави щастлив. Моят принцип в живота е доста по-общ – най-важен е балансът и по-дълго да го пазя. Това е универсален принцип. Ако се спазва, не е необходимо да се правят толкова много промени. Като цяло имам позитивна гледна точка към живота. Веднъж гледах филм за един млад режисьор и той каза на публиката: Това е моят първи филм, пълен е с грешки, хората могат да го гледат и да се забавляват или да го гледат и да следят за грешките. Мислех си: Точно това е животът! Може да го изживееш по единия начин пълноценно или да отделяш внимание на всички проблеми и грешки. Живея живота си така, че да съм щастлив повече с това, което се случва.

-Знаех, че освен професионален банкер сте и много добър квантов физик, но сега се оказвате и много добър философ с интересна гледна точка към живота. Четете ли философски книги?

-Да, някои философи. Някои ги препрочитам по два пъти. Често си мисля, че те предизвикват твърде много въпроси, а аз предпочитам повече простотата във философията. Това, което е важно в живота, винаги е някаква договорка – дали ще се избере щастието или благосъстоянието, дали ще изберем да прекараме времето си качествено, или искаме да видим всичко и т.н.? В този смисъл аз искам да съм от едната страна и да съм последователен. Винаги съм бил наясно, че този избор има своите последици. Затова аз се опитвам да запазя баланса и да бъда колкото се може по-позитивен.

-Как стигнахте до тази теория за баланса? Това някаква природна дарба ли е?

-Аз просто съм такъв, но мисля, че и моят баща ме научи на това. За мен това е важно. Както знаете, има много въпроси около менталното здраве, свързани с обсесии, които водят до различни предизвикателства и провалят баланса.

- Вие сте изключително зает човек, как постигате баланса в живота си, каква е вашата рецепта да жонглирате между работата, спорта, децата, ежедневните задължения? Има ли тайна?

- Аз се справям много добре с умението да се самоизключвам. Работя много през цялата седмица, но през уикенда успявам да се изключа - да не мисля дали съм допуснал някаква грешка, дали нещо не е станало по правилния начин през предходните дни, дали е могло да се случи по друг начин, или не. В този аспект аз имам късмет, защото мога да се дистанцирам от всичко това. Другият аспект е моята ефективност в работата. Примерно аз карам колело до офиса, вместо да прекарвам един допълнителен час в упражнения във фитнеса. На практика аз ги правя, докато отивам до офиса. Опитвам се да подобря ефективността във всички сфери, което ми позволява да правя повече неща.

- Как се чувствате като баща на омъжено момиче?

-Много съм развълнуван, щастлив съм, защото нейният съпруг (на Мафалда – бел. ред.) е чудесен човек. Познават се от много време, радвам се, че е част от нашето семейство, а и когато виждам дъщеря си щастлива… Това бе сериозна стъпка, те ще имат свое семейство, много съм щастлив.

- Как можете да опишете съпруга на Мафалда?

- Двамата се познават от училище. Когато го видях за първи път, той беше съвсем млад, но първото, което си помислих, бе: “Искам да го срещна след 10 години”, защото имаше добра преценка, беше добър студент, добър в спорта, приятно момче, той е много дисциплиниран, работи много, чудесен приятел е с всички в обкръжението си, много добре е квалифициран. Мисля, че дъщеря ми е късметлийка, че го срещна.

 

- Той подкрепя ли я в музикалната ѝ кариера, защото отзивите за нея по света са много обещаващи, медиите ѝ предричат голямо бъдеще?

- Моята дъщеря работи много здраво, часове наред през деня полага усилия, за да изгради музикалната си кариера. Нейният съпруг много я подкрепя. Когато се налагат преговори, да се сключват договори, да се обсъждат музикални права, той много ѝ помага – по отношение на бизнеса в музиката, докато тя се концентрира върху композициите, пеенето.

Неотдавна тя участва в Пролетния фестивал в Памплона – огромен фест в Барселона, и бе толкова добре посрещната. Той много я подкрепя.

- Синът ви още ли е студент, още ли се увлича от екология, спомням си, че миналата година бе доброволец в една българска неправителствена организация за почистване на Черно море.

-Да, сега изучава Earth science (науки, посветени на Земята и атмосферата – бел. ред.) в “Бостън колидж”, завърши втората си година, учи сериозно, упорито. Обича музиката, като хоби е диджей, нещо типично за 20-годишен младеж.

- Какъв иска да бъде – учен, еколог?

- Мисля, че иска да работи в областта на устойчивите решения за Земята, като експерт по околната среда – може би в компания, но може да прави проучвания в институции или да работи в банка, където да прави анализи по отношение на устойчивите решения. Каквото прецени.

- Планирате ли някаква семейна ваканция, както всяка година в Майорка?

- Надяваме се да бъдем в Майорка – дъщеря ми със съпруга си, Тасило със своята приятелка и Олимпия (втората дъщеря на княз Кирил - бел. ред.), но все още се опитваме да съгласуваме датите.

- Как можете да опишете вашата мечтана ваканция – как изглежда идеалната почивка?

- Приключенска ваканция, в която комбинираме спорт с култура. Опитваме се да изберем места като Перу например, където може да се кара сърф, можем да разгледаме много археологически обекти, да се катерим по планините. Тези приключенски пътувания ги наричаме Surf and Turf, тъй като съчетават спортни дейности, култура, пътувания, с които научаваме много, опознаваме различни места, различни хора, различна природа.

- Все още ли мечтаете след тази изключително напрегната бизнес кариера един ден да се върнете към квантовата физика?

- Мисля, че за академична кариера вече е твърде късно, но не е невъзможно да започна да преподавам. Трябва да открия най-добрия начин, да се опитам да преподавам на учени, физици, най-вече на математици в училища, университети, чрез разговори - може би чрез YouTube?

- Вие имате рядкото умение да обяснявате сложната квантова физика ясно, ще е чудесно да сте лектор в YouTube.

- Някои хора вършат фантастична работа там, вълнуващо е да се гледат видеата им, обясненията, колко много може да се научи от тях. Това е голям шанс, защото международно утвърдени учени и специалисти обясняват различни проблеми и хората могат да разширят интересите и знанията си. Толкова много може да се научи.

- Следите ли новините във физиката?

- Чета някои статии, интервюта, гледам някои видео лекции. Не бях чел “Кратка история на времето” на Стивън Хокинг, но някой ми я подари за Коледа и много ми хареса. Ще е интересна дори за хора, които не са учени, Хокинг много добре е представил Общата теория на относителността, концепцията за квантовата физика. Забавлявам се с тази книга.

- Хокинг там ли бе развил концепцията си за черните дупки?

- Да.

- Удивително е, че тя постепенно се потвърждава, особено сега, от данните от телескопа “Джеймс Уеб”.

- Да, така е.

- В ЦЕРН се запознах с най-цитирания физик в света – проф. Джон Елис. Говорихме за квантовата телепортация. Той каза, че тя отдавна вече не е проблем, но се притеснява от някои неприятни приложения – че някой може в един момент да я използва за пренасяне на вируси.

- По принцип квантовата телепортация е нещо изключително. Това е нещо като клониране (когато една квантова частица пренася информация за състоянието си на друга частица независимо от разстоянието – бел. ред.). Това е едно изключително предизвикателство за фундаменталната физика. Помня, че когато четох на Робърт Пенроуз книгата (Нобелов лауреат по физика – бел. ред.), там имаше цяла глава, посветена на приложенията на квантовата механика и телепортацията. Той отбелязва нещо подобно. Също и че телепортирането на хора поради принципа на несигурността – дори когато се пренесе всеки атом, всяка част от организма някъде (състоянието им – бел. ред.), дори те да са абсолютно същите, съхранените спомени, мозъкът може би няма да са същите. Започнах да си мисля колко далеч сме, колко дълъг път имаме още. Хипотетично се чудя дали един ден след години ще сме на същия етап…

- Проф. Елис също отбеляза, че за хората ще е много опасно да се телепортират, защото това може да ги убие. Може би знаете, че и в БАН проведоха квантова комуникация – пренесоха състояние на частица на 51 км.

- Да, това е нещо изключително! Изключително е, че учените вече го правят. Вълнуващо е. Колко интуитивна може да бъде квантовата физика и по колко интересен начин работи всичко в природата.

- Вие се познавате с някои от най-известните жени на планетата – с принцеса Даяна, с Гуинет Полтроу, с много холивудски звезди. С какво ви привлече новата жена в живота ви - Катрин Бътлър?

- Мога да кажа, че съм невероятен късметлия, защото срещнах човек малко или много на моята възраст. Първо, бях привлечен чисто физически, което е важно. Впоследствие се оказа, че имаме много сходна гледна точка за живота, по отношение на приоритетите ни, за това какво ни прави щастливи. Забавляваме се, като правим много неща заедно, приятно ни е, чувстваме се чудесно. Невероятно е да си с някой, с когото ти е уютно, с когото може да правите интересни неща заедно. Тя наистина е много, много специална и имаме много общи неща.

- Вие сте доста необикновен мъж. Повечето на определена възраст започват да търсят дами с 20-30 години по-млади от тях. Вие сте истинско изключение.

-Да (смее се – бел. ред.), определено.

Княз Кирил е роден на 11 юли 1964 г. в Мадрид. Той е сред малцината, завършили квантова физика в Принстънския университет с отличие. Специализира финанси и е работил за едни от най-големите банки и фондове. С Росарио Надал имат три деца - Мафалда, Олимпия и Тасило. В началото на 2012 г. двамата се разделиха и от няколко години в живота на княза има нова любов - бизнесдамата Катрин Бътлър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Мунчо
    Квантова физика, банкер, че и философ. Нещо......Напомня ми на ХамБърцумян: инженер-химик с хоби банкерство.
  • -5
    1
    Костадинов от Възраждане
    нима не е завършил висше облазование. Дечев и Керемедчиев редовно ги дава по ТВ и ние обикновените телезрители страшно им се възхищаваме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари