Княгиня Калина: Сбъдвам мечтата си да се върна в България, където се омъжих и родих син!

9
Тя е единственото от петте царски деца, което има българско гражданство и говори български език
Тя е единственото от петте царски деца, което има българско гражданство и говори български език Снимка: Булфото / архив

Чувствам се горда, когато виждам обичта на българите към баща ми, казва дъщерята на цар Симеон II

След 12 г. в Мароко княгиня Калина и Китин Муньос се сбогуват със своя оазис, за да се установят в България при Н.В. цар Симеон II. Това се случва малко след като българското правителство върна техния частен дворец “Царска Бистрица”, откъдето княгинята има много хубави спомени, пише вестник 24 часа.

- Бяхте щастливи в Мароко. Какво ви накара да вземете това решение и да смените своето местожителство?

- Обичта ми към моя баща, царя, обичта ми към България и това колко щастлив се чувства синът ми в страната, в която е роден.

- Прекарали сте 12 години в Мароко, където отивате, когато вашият син е едва на една година. Какви спомени ще запазите оттам?

- Синът ни беше почти на две години, когато пристигнахме в Мароко. Имам спомени от повече от десетилетие.

Едно от най-хубавите преживявания, които сме имали там, беше номадският фестивал “Мосем Тан Тан”, който имахме възможността да съпреживеем заедно с 35 номадски племена от Сахара. Фестивалът, който представя традициите и творчеството на тези номадски племена, беше съживен от Китин като посланик на ЮНЕСКО и това се случи благодарение на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Като професионален ездач имах щастието да участвам в национални и международни състезания в цялата страна. Също така предложих на краля като кандидатура за обект на световното културно наследство да бъде предложена традиционната демонстрация с коне, имитираща бойни действия - Tbourida, и това също беше осъществено.

Но без съмнение най-удовлетворяващото от нашето пребиваване в Мароко бе да видим как синът ни говори и пише на арабски. Има много преживявания, които ще нося със себе си завинаги.

- Вашият живот винаги е бил белязан от приключения - сфера, в която Китин е експерт. Кое е най-голямото приключение в живота ви?

- Не бих могла да посоча само едно приключение. Сега например сбъдвам една моя мечта, връщайки се в България, където се омъжих и родих сина си. И съм много щастлива от факта, че, ако е рекъл Господ, Симеон-Хасан ще учи в България.

- Освен това смятате занапред да прекарвате повече време в Мадрид, където имате семейство и приятели. Значи ли това, че имахте нужда да се върнете към корените си?

- Животът между две държави е обогатяващо преживяване. Харесваме много Мадрид и искаме синът ни да опознае Испания. Корените ни са дълбоки и здрави.

- Имате отлични отношения с крал Мохамед VI. До такава степен, че единственият ви син е кръстен на неговия баща. Сигурно ще ви липсва?

- Исках да го нарека Симеон-Хасан в чест на приятелството между крал Хасан II и баща ми цар Симеон II, и разбира се, поради привързаността, която изпитвам към крал Мохамед VI от дете. Уверявам ви, че ще ни липсва много.

- Вижда се, че имате много дълбока връзка с вашия баща цар Симеон II и освен това сте единствената дъщеря в семейството. Как бихте ми описали вашите взаимоотношения?

- Възхищавам се, обожавам и страшно обичам баща си. Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем. Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него.

- Тези дни получихте добрата новина, че след много години българското правосъдие е върнало двореца “Царска Бистрица”, принадлежащ на вашето семейство. Какво означава това за вас?

- В двореца “Царска Бистрица” се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години. Обичам да се губя в тези гори, да обикалям планините, яздейки, да посещавам Боровец и Самоков, за да видя пазарите, улиците, хората...

- Разбирам, че ще работите в музея, който баща ви е основал в България и на който той вече е направил неколкократни дарения от свои вещи. Каква ще бъде вашата работа?

- Музеят е инициатива на баща ми. Посетих го заедно с доц. д-р Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна”, който върши чудесна работа. Искам да направя всичко възможно, за да стане международно известен: работя по проектирането на виртуална обиколка на двореца музей “Врана”​ и със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии.

- Винаги сте били оригинална жена с уникален стил. Откъде черпите вдъхновение за тоалетите си?

- Не се вдъхновявам от нещо специално, по-скоро зависи от душевното ми състояние.

- Вие сте страхотен ездач и спортистка. Предполагам, че ще продължите с тези занимания и във вашия нов живот?

- Тренировките са част от живота ми, също толкова важна, колкото дишането. Като ездач, разбира се, продължавам с конете, но имам и десет кученца, две котки, магаре и два коня, тренирани за скачане на препятствия. Спасих костенурки в гората на Дарес Салам и се грижех за тях в градината у дома, след което ги пуснах обратно в дивата природа.

С Китин си сътрудничим, обединявайки усилията си с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата, която се случва с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морската фауна, фатално ранена от човешката дейност. Например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса.

- Какви са мечтите ви занапред?

- Да наблюдаваме как синът ни расте в България и да продължаваме да пътуваме заедно с Китин на експедициите му.

- Със съпруга ви сте страхотна двойка от дълго време, нещо, което се смята за голям късмет. Къде е разковничето за това времето да не влияе на отношенията ви?

- Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш.

- Кой е най-добрият съвет, който бихте могли да дадете на детето си?

- Да слуша сърцето си, когато избира житейския си път, да бъде дисциплиниран и да бъде щедър с другите.

- Къде чувствате, че е вашият дом?

- България и Мадрид. Но където и да отида, се чувствам добре.

Калина е единственото дете на царя с BG паспорт, а малкият Симеончо говори отлично български език

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Княгиня Калина е много силно свързана с България. Тя е единственото от петте царски деца, което има българско гражданство и говори български език.

През септември 2002 г. Калина се омъжи за изследователя и пътешественик Китин Муньос в “Царска Бистрица” на Боровец. По това време баща ѝ Симеон Сакскобургготски е премиер, а сватбата събира в България много кралски особи от цял свят.

5 години по-късно Калина отново избра България, за да роди тук сина си. Симеон-Хасан проплака за първи път на 14 март 2007 г.

Малкият Симеончо бе кръстен в православната вяра в параклиса “Св. Иван Рилски” в “Царска Бистрица” месец след раждането си. Негови кръстници станаха мароканският крал Мохамед VI и принцеса Ирина Гръцка.

Оттогава семейството на царската дъщеря прекарва много от ваканциите си във “Врана” или в “Царска Бистрица”.

Княгинята продължава да усъвършенства познанията си по български език и до днес. На задължителни уроци по родния си език ходи и Симеон-Хасан, който е и единственият царски внук, говорещ български. Докато семейството живее в Мароко, той учи и в българското училище в Рабат.

И Калина, и малкият Симеончо вече имат BG паспорти. Процедурата по издаването им бе задвижена лично от Калина след неин разговор с премиера Бойко Борисов. И лично той им връчи паспортите през лятото на 2017 г.

Артистичността си княгиня Калина проявява най-често през облеклото си. Нейна страст е всичко, свързано с българските традиции и култура. Често се облича в българска носия и e голям почитател на народните ни шевици и на занаятите, както майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария - Луиза. Преди години, когато Ирина Бокова бе начело на ЮНЕСКО, Калина се появи в централата на организацията в Париж с рокля с българска шевица и пафти.

Откакто има BG гражданство, Калина се състезава в международни конни турнири от името на България.

Съпругът на Калина Китин Муньос също много харесва България и дори няколко пъти прави филмчета за страната ни, с които да я рекламира за испанската телевизия. Показа Рилския манастир, направи филм и за “Бистришките баби”. Цялото царско семейство е почитател на певиците от софийското село Бистрица. Изпълнение на фолклорната трупа, която е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО, беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща ѝ цар Симеон през 2017 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари