КНСБ - Русе: Получихме многобройни сигнали за нарушени трудови права

0
Един от сигналите е бил за некомпетентно отчитане на платения годишен отпуск, в който са били включени и почивните дни
Един от сигналите е бил за некомпетентно отчитане на платения годишен отпуск, в който са били включени и почивните дни Снимка: Pixabay

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември) РС на КНСБ Русе- представи анализ на нарушени права на работното място, получени в офиса на синдиката, както и чрез мобилното приложение за сигнали VOX

По време на извънредното положение е имало множество жалби, отнасящи се за неправомерно пускане на служителите в неплатен отпуск без тяхно изрично съгласие, прекратяване на трудовите правоотношения и свързаните с тях обезщетения, удържане на пари с мотив „проведено въвеждащо обучение” при постъпване на работа, получаване на недеклариран трудов доход, фиктивно намаляване на работното време на служителите, редуциране на работните заплати без изискуемото от двете страни съгласие, разкрива Русе Медиа. 

Един от сигналите е бил за некомпетентно отчитане на платения годишен отпуск, в който са били включени и почивните дни. От КНСБ-Русе са подали сигнал до Инспекцията по труда за извършване на проверка.

Други получени сигнали са били свързани със сроковете за регистрация в бюрото по труда и обезщетенията за безработица.

Фрапиращ случай бе за работници, които бяха принуждавани да подават заявления за напускане по взаимно съгласие още в началото на пандемията. Дори един работодател си бе позволил да даде готови напечатани бланки на заявления и да принуди служителите само да се подпишат.

След стартиране на мерките за бизнеса, фирми от региона се възползваха и по този начин не съкратиха персонал, а запазиха своята численост. С наше съдействие и консултации кандидатстваха за финансиране и бяха одобрени”, обясни председателят на КНСБ-Русе Боянка Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари