КНСБ: Режим на тока след 2030-та и над 100 хиляди безработни само в енергетиката

1
Работодателите предупредиха, че цели производства ще напуснат ЕС заради ограничаването на индустриите, отделящи парникови газове
Работодателите предупредиха, че цели производства ще напуснат ЕС заради ограничаването на индустриите, отделящи парникови газове

КНСБ прогнозира режим на тока след 2030-та заради ангажимента на България да затвори въглищните централи и над 100 хил. безработни, само в енергетиката, предаде БНТ

Синдикати и работодатели представиха становището на Икономическия и социален съвет по новото "зелено" европейско законодателство, забраняващо индустриите, отделящи въглеродни емисии, което ще бъде гласувано през есента.

Със затварянето на въглищните електроцентрали най-късно през 2030-та заради новото "зелено" евро законодателство България ще изпита дефицит на ток от 1600 мегавата, което ще застраши енергийната ни сигурност, предупредиха от КНСБ.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: "Ако тя не бъде заместена с друга базова мощност, час по-скоро, тази дупка, особено зимния период, ще доведе до огромни проблеми - или до режим на тока по някакъв начин или ако има внос, ще бъде на огромни цени".

Според синдиката, цял отрасъл ще загине.

Между 90 и 150 хил. души ще загубят работата си в Мъглишкия и Бобовдолския въглищни басейни заради "зелената сделка", сочи прогноза на КНСБ.

Работодателите предупредиха, че цели производства ще напуснат ЕС заради ограничаването на индустриите, отделящи парникови газове. Възможни са и фалити.

Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал: "Ние трябва да затворим такива сериозни мощности, които са в България, в металургията, в химията. Можем да споменем и предприятия, като Стомана, КЦМ, Арубис в металургията. В химията - Неохим, Агрополихим и да внасяме тези продукти отвън, където те ще се произвеждат при по-лоши условия, отколкото в момента в България".

Синдикати и работодатели настояват ЕК да ревизира предложението за намаляване на парниковите газове с 50% до 2030-та. Категорично са против част от средствата от въглеродни емисии държавите да връщат на Брюксел.

Поискаха "въглероден данък" със средствата, от който да се подпомагат енергоемките икономики, каквато е българската. До есента страната ни трябва да внесе своите поправки в закона преди гласуването му от европарламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари