Книга съветва родители как да говорят с децата си за смъртта

1
"Старият слон" подготвя най-малките за разделите ни в живота
"Старият слон" подготвя най-малките за разделите ни в живота Видео: NOVA

"Старият слон" подготвя най-малките за разделите ни в живота

Книга съветва родители как да говорят с децата си за смъртта. „Старият слон” подготвя най-малките за раздялата с възрастен или болен член на семейството.

Книгата е изкуство и изкуството според мен винаги е добър вариант да говорим за това, което ни е невъзможно да говорим или ни е трудно да говорим. А това е един друг символен свят, който се разгръща и през символиката, децата много по-лесно могат да усвоят . Когато няма думи, ние оставяме детето на фантазира и то може да вижда един огромен, непреодолим ужас, затова е важно да назовем, а книгата умее да назовава”, коментира психологът Любомира Манчева, цитирана от NOVA.

Смъртта е забранена тема в българското общество. На пазара обаче вече има много книги за деца до 7г. -8г. , коментират издатели.

Когато стигнем до емоциите е нормално те да са тежки за нас, но не можем да подминем тази тема, защото тя е част от нашия живот. Нашата книга е по-различна с това, че ние подготвяме детето , че е възможно да се разделим с възрастен или болен член на семейството. Тук не говорим за смъртта тогава, когато тя е неочаквана, когато имаме определено очакване, че е възможно това да се случи”, обясни Виктория Бисерова, редактор от издателство „Ентусиаст”.

Във всеки един момент родителите могат да говорят с децата си за смъртта, като се съобразят с възрастта им и с въпросите, които задават. „Децата задават много въпроси. И ние трябва да сме готови да посрещнем тези неудобни въпроси и е много важно да не кажем „Стига глупости ”. И това има общо с нашата подготвеност и колко ние сме си позволили да навлезем в темата, защото как можем да обясним нещо, което ние самите не разбираме. Това е много сложна задача” , допълни психологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари