Кметът на Трявна обяви пълно бедствено положение в цялата община

0
Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, заяви кметът
Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, заяви кметът Снимка: Община Трявна

Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, заяви кметът

Кметът на Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община, съобщават във Фейсбук страницата си от Общината.

Бедственото положение е обявено след извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано днес с всички ангажирани звена относно зимното поддържане, посочват от администрацията.

"Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж", заяви по време на заседанието на кризисния щаб кметът на община Трявна.

Въпреки неспиращата денонощна работа на ръководството на община Трявна и координиране действията с мобилизираните екипи на Дружеството по Закона за задълженията идоговорите "Зимно поддържане", Районното управление на МВР - Трявна, Областното пътно управление - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределително дружество "Енерго Про", към момента обстановката остава усложнена с продължаващ снеговалеж.

Всички дежурни екипи продължават работа на терен с наличната техника, като се търси и допълнителна такава. Продължават и всички действия за своевременното възстановяване на електрозахранването в населените места. По разпореждане на кмета на община Трявна в пълна мобилизация и оказване на помощ на бедстващи граждани и животни са включени и доброволците към Доброволно формирование - Трявна. Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, допълват от местната администрация.

Областният управител Мария Башева е участвала в онлайн координационна среща, свикана от министър-председателя акад. Николай Денков. Темата е била актуалната зимна обстановка, като в срещата са се включили министри и областни управители.

Башева е докладвала за състоянието в област Габрово, като е подчертала, че обстановката остава усложнена. Проблем са многото нападали дървета и клони по републиканската пътна мрежа, а проходът „Шипка“ остава затворен. Премиерът е потвърдил възможността за съдействие с допълнителна техника при необходимост. Мария Башева е обяснила, че голям брой населени места в областта са без ток, а екипите продължават да работят по отстраняването на авариите и в момента, съобщават от Областна администрация - Габрово.

Припомняме ви, че днес има обявен жълт код за снеговалеж и вятър в област Габрово. Обилен сняг вали от вчера. Проходът "Шипка" е затворен за движение и в двете посоки. Пътят към местността Узана също е затворен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари