Кметът на София и общинарите драстично увеличават заплатите си

0
Възнаграждението на Васил Терзиев би трябвало да надвиши 9100 лева, а заместниците му да получават около 7000 лева
Възнаграждението на Васил Терзиев би трябвало да надвиши 9100 лева, а заместниците му да получават около 7000 лева Снимка: Обединени за София

Възнаграждението на Васил Терзиев би трябвало да надвиши 9100 лева, а заместниците му да получават около 7000 лева

Увеличение на заплатата на кмета на София Васил Терзиев, а с това и на общинските съветници, зам.-кметовете и районните кметове предстои да гласува Столичният общински съвет, пише Mediapool.

Докладът за актуализирането на възнагражденията е внесен от председателя на съвета Цветомир Петров, както и от съветници от БСП, "Синя София", ИТН. Аргументът е, че възнаграждението на кмета, а през него и на общинарите, районните кметове и зам.-кметовете не е променяно от 10 години, а "това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите".

"Освен това, кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места получават по-високи възнаграждения от столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2.5 млрд. лв.", посочват още от кабинета на Цветомир Петров.

Според промяната кметът Васил Терзиев ще получава максималния възможен размер според нормативните разпоредби - толкова, колкото взима един министър. Заплатата на министрите е обвързана с тази на депутатите, която пък е 3 пъти средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на изминалото тримесечие. Така възнаграждението на кмета би трябвало да надвиши 9100 лева. Заместниците на Васил Терзиев, както и районните кметове трябва да получават около 7000 лева. Председателят на общинския съвет - около 8200 лева, а общинските съветници - по над 5700 лева.

До момента кметът Васил Терзиев всеки месец дарява заплатата си за различни каузи. От постовете в страницата му във Фейсбук за това за какво са дадени парите става ясно, че като кмет до момента е получавал около 3000 лева месечно.

Без допълнителни пари за участие в бордове

Наред с увеличението на заплатите общинският съвет трябва да гласува и предложение на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" за премахване на възнагражденията, които общинските съветници получават за това, че участват в бордовете на общинските специализирани органи като приватизационния фонд, Столичната общинска агенция за приватизация и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

"Причините са, че членовете на съветите получават възнаграждение за сметка на бюджета на СО, на основата на утвърдена с бюджета на Столичната община за календарната година План-сметка. Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи допълнително заплащане, което е възлизало – от 2015 до 2019 на 134 000 лв. месечно, а от 2019 година на 95 000 лв. месечно", пише в съобщение, изпратено от името на председателя на общинския съвет Цветомир Петров.

В него се казва, че така или иначе съветниците получават заплата за работата си, а това за участие в бордовете на специализираните структури е бонус. Освен това към момента в бордовете влизат хора, избрани в предходния мандат на общинския съвет. Част от тях вече не са общинари, но въпреки това получавали възнаграждение за участието в бордовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари