Кметът на Русе реагира остро на обвиненията за мръсния въздух

0
Сега мирише на бакелит, и тази миризма идва от Монтюпе
Сега мирише на бакелит, и тази миризма идва от Монтюпе

Кметът на Русе Пламен Стоилов реагира остро на изявлението на МОСВ, че общините са виновни за наложеното наказание  на страната ни от съда на ЕС заради мръсния въздух.

От Министерството на околната среда и водите вчера заявиха, че съдът на ЕС в Люксембург е постановил решението си, тъй България не е намалила нивата на фини прахови частици в големите градове. Проблемът с наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ) е национален, признава МОСВ. Основните причини са използването на твърди горива за отопление и остарелият автомобилен парк, като прехвърли отговорността на общините. Според министерството местната власт не е направила достатъчно за решаване на проблема, включително заради финансовото състояние на общините, предаде Дарик.


„За мен е меко казано безотговорно такова изказване. Не знам дали служебният екоминистър Ирина Костова е ходила по общините за да види какаво се прави и правомощията на общините по отношение на контрола на въздуха. Едва ли общините са виновни за това, че хората се отопляват на дърва и въглища. Ако те имаха пари щяха да се топлят на парно и ток. Държавата трябва да повиши заплатите и пенсиите“ категоричен бе Стоилов.

Той попита и защо държавата не е подкрепила проектите на общините за контрола на фините прахови частици. Това според него е можело да се случи, както се случи програмата за саниране. „Ако държавата иска да се пребори със запрашаването, ще подкрепи общините финансово, за да могат хората да си монтират филтри на комините. Тенденцията държавата да прехвърля все повече свои отговорности на общините е нещо, което е изключително вредно. Защото тя го прави без да финансира тези дейности“ коментира кметът.

Според кметa Стоилов специално за Русе проблемът с качеството на въздуха има, но той далеч не се дължи на праха. „Всяка сутрин при мен идват сигнали за замърсяване на въздуха. В продължение на десет дни сега мирише на бакелит, и тази миризма идва от Монтюпе. Не може да имаш 20 милиона печалба и да не си приведе в съответствие производството. Кой трябва да реши този проблем? Кой им дава комплексни разрешителни? Така че екоминистерството да си свърши работата, а не да обвинява общините“ заяви Стоилов.  

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС. Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, нашата страна не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.

От Съда уточнили пред БТА, че засега не е постановена глоба за нашата страна. При завеждането на иск за установяване на неизпълнение на задължения по договора за ЕС Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения. Сезирането на Съда се предхожда от предварителна процедура на ЕК, която цели да предостави на държавата възможност да даде отговор на отправените срещу нея твърдения за нарушение. Ако тази процедура не доведе до прекратяване на неизпълнението от страна на държавата, пред Съда може да бъде предявен иск за установяване на нарушение на правото на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари