Кметът на Петрич забрани строителството до храма на Ванга

1
Наблизо се намира храмът и гробът на пророчицата
Наблизо се намира храмът и гробът на пророчицата

Кметът на Петрич Димитър Бръчков забрани със заповед започналото строителство на СПА комплекс до минералните извори в местността Рупите.

Наблизо се намира храмът и гробът на пророчицата Ванга, където постоянно се стичат хиляди хора на поклонение. Рупите е уникално място, което се обитава от 141 вида птици, от които 33 са включени в Червената книга на България.

Спреният строеж на спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга е на бизнесмените от Петрич Силвия и Валентин Парапунови.
Заповедта на Бръчков обаче ще е в сила до изготвяне на общ устройствен план на населеното място. Забраната касае освен частни имоти в Рупите и терени в близост до Самуилова крепост на Коко Динев. Петричани скочиха срещу инвеститорите, за няколко дни в социалната мрежа се събраха над 20 000 подписа. "Считам, че в рамките на общественото обсъждане, ще се чуят ясно доводите, конкретно за застрояването на Рупите и НПМ „Самуилова крепост", и не само, както от страна на инвеститори, така и от обществеността. Становищата на държавните институции също ще бъдат решаващи", аргументира заповедта си кметът Бръчков.

Неговото разпореждане се базира на издадено становище от главния архитект на община Петрич - Владимир Митрев. По проекта за Общ устройствен план предстои, съгласно процедурата - първа екологична оценка на РИОСВ – Благоевград, насрочване на обществено обсъждане, втора екологична оценка на РИОСВ-Благоевград, гласуване от Общински съвет, одобрение на държавни инстанции, имащи пряко отношение по плана. Заповедта на кмета е в сила до приключване на процедурата по одобряване и влизане в действие на Общия устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година.

Заповедта спира прилагането на влезлите в сила Подробни устройствени планове за същия срок от време.

Междувременно стана ясно, че от официален отговор на Министерството на културата се разбира, че инвеститорът на СПА комплекс и къщи за гости в Рупите е направил всичко, което законът изисква. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" уведомяват, че в изпълнение на Закона за културното наследство е назначена комисия от министъра на културата, която да приеме резултатите от спасително теренно археологическо проучване на територията на посочения обект. На терен експертната комисия не е установила археологически структури – движими или недвижими културни ценности. Спасителното проучване е прието от комисията и теренът е освободен за инвестиционни намерения. Всички по-нататъшни действия следва да бъдат съобразени с изискванията и на Закона за културното наследство, уточняват от ведомството.

Според противниците на застрояването не бива да се разрешава подобно строителство, защото това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс.
„Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата, на животинските и растителните видове и бъдещето на региона", заявиха те.

Обектът ни е на 100% законен

Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. На протеста дойдоха държавни и общински служители, които потвърдиха моите думи. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга". Ползваме минерална вода от сондаж, който е на 300 метра. Дебитът му е 35 литра в секунда, а ние ползваме 0,350 грама в секунда", твърди инвеститорът Валентин Парапунов. Комисия от РДНСК, начело с инж. Величка Тунтева, е била на място в четвъртък, за да извърши пълна проверка на цялата документация на обекта. Не са открити никакви нарушение, всички книжа са били изрядни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари