Кметът на Бяла: Никой няма да си позволи да осакати моста на Кольо Фичето

0
Думите "извращение", "престъпление", "светотатство" са най-приличните, използвани по адрес на строителните дейности по моста
Думите "извращение", "престъпление", "светотатство" са най-приличните, използвани по адрес на строителните дейности по моста Снимка: Facebook

Думите "извращение", "престъпление", "светотатство" са най-приличните, използвани по адрес на строителните дейности по моста

Десетки публикации в социалните мрежи алармират за строителни дейности, които, според авторите на постовете, съсипват културното наследство, оставено ни от майстор Кольо Фичето и ще заличат завинаги красотата на моста над Янтра край град Бяла.

В групи и индивидуални публикации се твърди, че мостът, който майстор Кольо Фичето построил над река Янтра преди 150 години, се съсипва. Думите "извращение", "престъпление", "светотатство" са най-приличните, които са използвани, но пък тяхната сила категорично внушава, че нещата не са добре и ще изгубим за поколенията този красив мост заради поредната корупционна сделка.

Пред БНР кметът Димитър Славов увери, че няма да има никаква интервенция по камъка на Фичето. Там ще работят само реставратори, подчерта той. По думите му камъкът ще се почисти. И още:

"Трябва да се укрепят трите бетонни крака, което ще позволи да се ушири платното и да стане в автентичния си вид".

Ще се нареди калдъръма и ще бъде оправена хидроизолацията, добави кметът.

"За да хванеш водата, да не руши моста, трябва да има бетоново покритие, хидроизолация и тогава от 4 вида камък избрахме един камък, който прилича на старите калдъръми, да го наредим. А те казали "Кметът защо махна паветата, щял да асфалтира моста"", обясни той.

Твърденията за съсипията са силно преувеличени и вероятно догодина по това време авторите на публикациите ще съжаляват за думите си, но сега са във вихъра. Фактически 37 архитекти от различни институции в страната са одобрили всяка стъпка от реконструкцията и на всеки от чертежите са поставили подписите си. Тези процедури по съгласуване се водят от главния архитект на община Бяла Мирела Тотева.

"Проектът за реставрация и консервация на моста на Кольо Фичето не веднъж влиза в Министерството на културата за съгласуване. И в двете становища министерството казва, че освен реставрация и консервация на моста, е допустимо тази зона 3, която е била реставрирана през 1922- 1923 г., да се възстанови по първоизточника, без да се прави преповтаряне на каменни зидарии и сводове. Допуска се временна интерпретация по отношение на материали и облик на самия мост. Със сигурност ще стане красив и ще бъде привлекателна точка, която ще стане нов туристически център за областта и не само", подчерта Тотева.

Работата по проекта за спасяване на моста на Кольо Фичето започва преди пет години. Първо са разгледани четири варианта, след това избраният е съгласуван с екоинспекцията, престоява около 8 месеца в Националния институт за недвижимо културно наследство, получава одобрение, започват обществени поръчки за проектиране, реставрация и строителство, ново одобрение от НИНКН на вече работния проект и така минават две години. Някои от поръчките са обжалвани, една се повтаря и точно да започне работата на строителите, Русия нападна Украйна и разруши завода "Азовстал", от който трябваше да бъде доставена арматурата. На 11 януари през тази мека зима строителството започна. Всички се надяват догодина през пролетта да е готов както белокаменният мост, така и туристическият център с малък музей на Колю Фичето, панорамен ресторант, магазинче за сувенири и широк паркинг. Амбицията на кмета Славов е да бъде монтирана и система за 3D мапинг шоу. Всичко това най-вероятно ще се случи и причината хората в Бяла да вярват на кмета си е, че той не е в града им на ротационен принцип.

"Това е нашият мост и никой няма да си позволи да го осакати, да го развали, а само да го съхраним за поколенията. Ако не го укрепим сега, с това европейско финансиране, този мост е пред разрушаване".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    4
    Русенец
    На камъка бетон е като на миците силикон. Апропо: и за русенският кей ли няма да си личи бетонирането, че да съжаляват хората за думите си?
  • -22
    3
    Зидар
    Аре стига драми. Ще ми правите основи без бетон ли? Камъни ще редите. И така на всеки 15 години.
  • 31
    2
    Мама ви некадърна,
    Така гнусно сте се изсрали върху моста! Уста Кольо със сигурност се върти в гроба заради вас и крадливата ГЕРБаджийска пасмина!!! Разстрел би ви било твърде бързо, нужно е да ви дерат кожата на лентички, а после да ви намажат с мед и провесят по стълбовете за НАЗИДАНИЕ!
  • 30
    1
    Ггггхгг
    Неграмотници. Реставрация трябва, а не експерименти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари