Кметът - далеч от хората!

3
Не искат да натоварват кметовете с излишни задължения, вместо да си гледат усвояването на средства
Не искат да натоварват кметовете с излишни задължения, вместо да си гледат усвояването на средства Снимка: Кис 13

НОВИНИТЕ ДНЕС, 18.09.2019 Г.

- ВИСШИЯТ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ НЕ ПОДКРЕПЯ ГЕШЕВ. Въпреки всеобщата тенденция всички да подкрепят кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, днес Висшият адвокатски съвет излезе с принципно становище, че Гешев не става. Че неговите становище и изявления противоречат на правото, на справедливостта, на презумпцията за невиновност и на свободата на словото. Като заключение, върховният орган на адвокатурата предлага на ВСС да не одобрява кандидатурата поради липса на качества за главен прокурор при номинирания Гешев. Най-накрая принципна позиция. Адвокатурата винаги е била защитник на гражданите. Не всички адвокати защитават престъпници, не всички правят договорки, не всички са алчни и богати. Адвокатът е призван да защитава гражданите, включително от своеволията на властта. Като понякога рискува и собствената си кариера и безопасност, като тръгва срещу системата.

- ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗА МАКЕДОНИЯ. Президентът Радев ясно заяви, че подкрепата на България за европейското бъдеще на Македония /сега Северна Македония/, трябва да е обвързано с изчистването на спорните моменти в историята ни. Най-накрая достойна позиция на български държавник по „македонския въпрос”. С желанието си да бъдат удобни и да не правят проблеми, българските политици пропуснаха да защитят българските национални интереси, пропуснаха да защитят и българите в Македония. Дори допуснаха измислените от сърбите македонци да си присвоят нашите национални герои. Много български революционери биха се обърнали в гробовете, ако разберат, че са се били и са дали живота си не за България, а за някаква измислена държава. Трябва да покажем твърдост, за да ни уважават като нация. И да защитим историята си. Включително и вътре в България.

- ЕС ПРОВЕРКА НА БНР. Изключването на БНР преди няколко дена ще бъде обект на проверка и от Европейския съюз. Международната асоциация на европейските журналисти сигнализира за случващото се в България, включително за махането на Силвия Великова, връщането й, както и за намесата на Борисов в цялата история. Както и безпрецедентното замлъкване на обществената медия. Явно само българските мутри не виждат доколко държавата е загубила държавния си облик и е придобила мутренски и диктаторски такъв.

- БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЕКСПАНЗИЯ. Американски фирми похвалиха България и заявиха, че тя е важна част от експанзията на втечнения американски газ в южна посока. Както винаги, става дума за пари. А ние слушаме и изпълняваме каквото ни кажат. Без значение НИЕ какви загуби търпим за доставката на газ от майната му. В случая – от САЩ. При тях винаги става дума за пари. Не за патриотизъм, не за идеали, не за ценности. За петрол, за злато, за пари. А ние сме част от стратегията им за икономическото овладяване на Европа.

- ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ. Близки на жертви на престъпления внесоха подписка в Народното събрание за премахване на съкратеното следствие при тежките престъпления и намаляване на наказанието. Принципно много политици ги подкрепиха. Но ще видим какво ще гласуват. Защото много от престъпниците на практика са важна част от техните избиратели. И по-строгите наказания като нищо могат да се отразят в по-малко гласове на изборите.

- КМЕТЪТ-ДАЛЕЧ ОТ ХОРАТА. Днес Народното събрание отхвърли едно много смислено предложение на патриотите да се задължат кметовете да имат приемен ден веднъж в седмицата. Нямало смисъл според повечето народни представители. Явно не искат да натоварват кметовете си с излишни задължения, вместо да си гледат усвояването на средства. На практика обаче хората трудно могат да се допрат до избраника си, освен по предизборните кампании, когато се обещава, обещава и пак обещава. В мига, в който седнат на кметското място, започват да се чувстват богоизбрани, а избирателите си да смятат за чумави и съответно да ги избягват по всякакъв начин. Морално задължение има да се виждат с избирателите си и гражданите на общината. Но думата „морал” за много от сегашните градоначалници не означава нищо.

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари