Кмет в Бобов дол "изгоря" с 3000 лева заради боклуци на затворено сметище

1
Детелина Борисова е обжалвала наказанието, но то е било потвърдено
Детелина Борисова е обжалвала наказанието, но то е било потвърдено Снимка: Влади Владимиров, архив Дарик

Само 11 дни е била кмет на община Бобов дол Детелина Борисова, но през това време от РИОСВ са успели да ѝ наложат 3000 лв. глоба.

Това е станало по време на местните избори през есента на 2019 г., пише 24 часа Тогава тя е била временно изпълняващият длъжността кмет на община Бобов дол и е глобена 3000 лв. заради боклуци на затворено сметище.

Тя е дългогодишен зам.-кмет на общината, но по време на местните избори през 2019 г. е била назначена за временен кмет от 25 октомври до 6 ноември. 4 дни след като става вр.и.д. кмет, на 29 октомври, е извършена проверка от служители на РИОСВ - Перник в местността Говедарнико.

Там е било депото за битови отпадъци, но от края на 2017 г. има заповед за забрана да се използва. Въпреки това проверката установила, че депото е действащо, не е оградено и няма охрана, ограничаваща достъпа до него, тялото на депото не е задръстено, не е заравнено, има натрупани купчини битови и строителни отпадъци, като са изхвърлени нови количества и дори в момента на проверката камион е изсипал поредното количество боклук с контейнеровоз от общината.

Заради това нарушение на Закона за управление на отпадъците е наложена глоба на временния кмет от 3000 лв., защото не е предприела мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на депото. Глобата е била определена в минимален размер поради краткия срок за изпълнение на длъжността кмет на община Бобов дол. Борисова е обжалвала в районния съд в Дупница наказанието, но то е било потвърдено.

След това и Административният съд в Кюстендил го потвърждава, въпреки обяснението на Борисова, че задачата ѝ като временен кмет е била осигуряване техническата готовност за произвеждане на местните избори. Съдът обаче прецени, че краткият срок за изпълнение на длъжността кмет и допълнителните отговорности в произвеждане на местните избори не са обстоятелства, които да могат да изключат виновността.

Борисова е била наясно със заповедта на РИОСВ-Перник за забрана експлоатацията на депото, т.к. преди избирането ѝ за кмет е изпълнявала длъжността заместник-кмет на община Бобов дол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари