Клуб "Юрист" с акция "Имам право на..."

0
Клуб "Юрист" с акция "Имам право на..."

На 29 юни Клуб “Юрист” ще проведе своята втора акция в град Русе под наслов „Имам право на …“, в рамките на проекта „Разбий стената: доброволчество за мир и човешки права“.

В рамките на акцията Клуб “Юрист” ще запознае гражданите на град Русе с основните човешки права и ще провери доколко те се познават от тях. Акцията ще събере доброволци, които ще демонстрират и покажат какво е значението на човешките права, къде можем да се информираме за тях, колко от тях се спазват и най-вече доколко всъщност сме информирани за тях. Акцията има за цел да информира и проблематизира незнанието на основните ни човешки права.

Съчетавайки няколко интересни дейности, Клуб “Юрист” приветства всеки човек, който желае да стане част от това събитие, да заповяда на 29 юни от 13:00ч. на познатото на всички място – Вазата.

След провеждането на акцията сред природата, Клуб “Юрист” ще посети откритите през януари три центъра за настаняване от семеен тип, които ще осигуряват дом на над 36 деца на възраст от 3 до 18 години от социалните домове. Клуб “Юрист” ще дари на трите центъра храна и необходимите за децата пособия и играчки, прекарвайки остатъка от деня с децата. Там членовете на клуба ще ангажират вниманието на децата и ще обяснят основните им човешки права, провеждайки акцията под надслов “Имам право на…”. Заедно те ще организират и създадат човешка работилница, изработвайки символът на човешките права – гълъб, който е под формата на ръчичка. Също така Клуб “Юрист” ще провокира творческото у децата, с цел да изобразят и изразят своето мнение какви права знаят, че имат те. Акцията ще бъде както информативна, така и практическа. Очакваме всички доброволци на събитието! За проекта: „Разбий стената: доброволчество за мир и човешки права” е проект, който цели насърчаване на активното гражданство сред младите хора чрез доброволчество и провеждане на доброволчески инициативи. Проектът е одобрен и финансиран от НЦЕМПИ и се осъществява от Си Ви Ес – България в сътрудничество с още 8 локални и национални организации, за период от 7 месеца (1.01-31.07.2014) Основната цел на проекта е да разбие стените, които всички ние издигаме в ежедневието си, благодарение на предразсъдъци и недоверчивост. Значението на доброволчеството като средство за справяне с конфликти и проблеми е важно за тяхното разрешаване и предотвратяване на местно ниво. Затова проектът цели да подобри и изгради нови практики сред доброволците и да провокира повече млади хора, които да бъдат толерантни в комуникацията си с другите и да се борят срещу насилието в различните му проявления. Младежите, които ще се включат в проекта, ще разберат ролята на доброволчеството за развитие на гражданското общество. В рамките на проекта се инициират 2 акции във всеки един от шестте включени града (София, Видин, Велико Търново, Пазарджик, Русе, Сливен).

Клуб “Юрист” е учреден през месец април 2014 г. Създаването му е предизвикано от многото желаещи настоящи и бъдещи членове на Клуба да се включат в подобен професионален клуб. Председател на Клуб “Юрист” е г-ца Пламена Господинова, а заместник – председател – г-н Браян Златев.

Главната цел на Клуба е да активизира младите хора в обществото, да насърчи тяхната инициативност и отговорност към общността, да обедини настоящите и бъдещи членове на Клуба с интереси в областта на правото. Освен посоченото, клуб “Юрист” е учреден с цел организиране на различни по вид мероприятия в областта на правото, повишаване правната култура на членовете на Клуба чрез провеждане на различни дискусии, обучения и консултации, както и поддържане на уеб сайт и форум. Други цели, които Клуба си поставя са осъществяване на акции и създаване на инициативи, както и включване в други такива, за развитието на гражданското общество. Участието в Клуб “Юрист” дава на своите членове: нови контакти, приятелства, гласност, инициативи, забавление и най-вече доброволчество. Клуб “Юрист” поставя пред себе цели, постигането на които ще допринесат за изграждането на обществото.

Партньори по проекта: „Каритас София“, „Конкордия България“, „Активно общество“ Видин, СНЦ Ателие „История и памет“, Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие“, Клуб „Юрист“ Русе и „Блян за романтика, цветя и космос“ Сливен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари