Климатолог направи изненадваща прогноза за зимата!

2
Въпросът не е дали ще бъде топла, а колко ще бъде топла, уточнява доцент Рачев
Въпросът не е дали ще бъде топла, а колко ще бъде топла, уточнява доцент Рачев

Ще има 10 дни циганско лято по Димитровден, твърди синоптикът.

Близо 10 дни циганско лято ни очаква около Димитровден, прогнозира климатологът Георги Рачев от Софийския университет "Свети Климент Охридски", пише "Телеграф".

"Димитровден е скоро и ще разберем каква е точната му продължителност. Засега прогнозата сочи, че то ще бъде доста дълго. Може да продължи около десетина дни", уточнява специалистът.

Циганското лято е период на слънчево и сухо и относително топло време, което се наблюдава около празника в края на октомври. Това значи, че до Димитровден няма да имаме топли дни. В края на септември се очакват няколко поредни дни със слънчево, сухо и относително топло време от порядъка на 22-24 градуса. В началото на октомври ще има леко захлаждане, след което ни очаква топло и сравнително сухо време. Месецът ще бъде с нормални температури и засега се очакват по-малко валежи от това, което се наблюдава през последните години.

Малко по-топла зима от обичайното през последните 30 години прогнозират световните метеорологични станции. Въпросът не е дали ще бъде топла, а колко ще бъде топла, уточнява доцент Рачев.

"Засега прогнозата сочи градус-градус и половина по-високи температури за цялата зима. Това е доста, защото става въпрос за трите зимни месеца, а това са почти 100 дни от годината и говорим за цялата земя, не само за България", уточнява доц. Рачев.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари