Климатичните промени прецакват съня ни

0
Безсънните нощи ще нарастват с всяка година - до 2099 година няма да можем да мигнем през половината месец
Безсънните нощи ще нарастват с всяка година - до 2099 година няма да можем да мигнем през половината месец Снимка: Shutterstock

Промените в климата, причинени от високите емисии на парниковите газове, са причина за катаклизми на планетата - от топлинни вълни, през тежки бури до високи нива на моретата и океаните.

Понякога само мисълта за необратимите щети, които се извършват на нашата планета, е достатъчна, за да ни накара да не спим и да се въртим по цяла нощ. Но както се оказва, глобалното затопляне може да се окаже само по себе си причина да не можем да спим.

На много от нас се е случвало да се опитат да заспят в горещата вечер, особено ако нямаме климатик. Според наскоро публикувана статия в списание Science Advances, тъй като глобалните температури продължават да се покачват, все повече хора ще губят съня си.

Този страничен ефект от изменението на климата ще засегне, освен хората, които нямат или не желаят климатична система, но и възрастните хора, които по-трудно регулират телесната си температура, пише Huffington Post, цитиран от Profit.bg. 

Според изчисленията на изследователите, до 2050 г. всеки 100 американци може да имат до 6 безсънни нощи в месеца. Това число ще нарасне до 14 нощи на месец до 2099 г., ако вредните емисии продължават да се увеличават със сегашното темпо.

Хроничната загуба на сън е свързана с редица сериозни здравни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Доказано е също така, че безсънието има отрицателен ефект върху паметта, съсредоточеността и способностите да възприемаме информация. И още по-лошо – може да се стигне до лошо настроение и дори депресия.

Водещият автор на изследването Ник Обрадович коментира, че ефектите вероятно ще бъдат много по-лоши в районите в света с по-високи нива на бедност, например Индия и Бразилия.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари